reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM Power6: překoná hranici 5GHz?

10.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
IBM Power6: překoná hranici 5GHz?
Nová generace dvoujádrových procesorů IBM Power6 nepůjde cestou přidávání dalších jader jako společnosti Intel a AMD, které oznamují brzké vydání quad-core procesorů, ale chce vytěžit ze dvou jader co nejvíce a to především opravdu velmi...
Nová generace dvoujádrových procesorů IBM Power6 nepůjde cestou přidávání dalších jader jako společnosti Intel a AMD, které oznamují brzké vydání quad-core procesorů, ale chce vytěžit ze dvou jader co nejvíce a to především opravdu velmi vysokými frekvencemi.



Procesory se představí v polovině roku 2007 a to rovnou o frekvencích 4,0GHz až 5,0GHz. Jsou to dosti vysoká čísla, když uvážíme,že Intel skončil s jednojádrovým procesorem na 3,8GHz, u dvoujádrových o něco níže a přiznejme si, spotřeba procesoru byla opravdu enormní. IBM chce i při dvou jádrech a takto vysokých frekvencích udržet spotřebu na úrovni dnešních procesorů aniž by se jakkoli měnila délka pipeline.

Zdá se to být jako nemožné, nicméně IBM tvrdí, že čip vyráběný 65nm SOI (Silicon On Insulator) technologií je schopen při plném výkonu pracovat s napětím pouhých 0,8V, pak se již dá nízké spotřebě věřit. Těžko k uvěření je pak schopnost pracovat s tak nízkým napětím při tak vysoké frekvenci.

Procesory budou vybaveny 8MB L2 cache paměti, patrně tak nepůjde o žádné drobečky. Procesor by měl být spojen s operační pamětí pomocí sběrnice, která se může chlubit propustností 75GB/s. IBM tím podle svých slov naráží na společnosti Intel a AMD, které přidávají jádra, ale zapomínají na spojení procesorů se zbytkem systému, kde se vytváří úzká místa a není možno plně využít potenciál procesorů.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.hardocp.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama