reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM představuje dvoujádrový procesor PowerPC

9.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
IBM představuje dvoujádrový procesor PowerPC
IBM představilo dvoujádrový procesor PowerPC 970MP, který je také znám pod kódovým označením Antares. Podle všeho by tyto procesory měly najít místo v nástupcích počítačů Power Mac G5. To je sice docela v kontrastu s ohlášeným přechodem...
IBM představilo dvoujádrový procesor PowerPC 970MP, který je také znám pod kódovým označením Antares. Podle všeho by tyto procesory měly najít místo v nástupcích počítačů Power Mac G5. To je sice docela v kontrastu s ohlášeným přechodem Apple na procesory Intel, ale uvidíme. Přechod na procesory Intel by totiž měl být postupný a tak zatím IBM může stále dodávat své vylepšené procesory.



Procesor se skládá ze dvou jader procesorů PowerPC 970. Jedná se o 64 bitový procesor, který má pro každé jádro 1MB L2 cache. Má být nabízen ve verzích pokrývajících rozsah frekvencí od 1,4GHz do 2,5GHz. Do Power Mac G5 jsou také dodávány procesory PowerPC 970FX, které mají 512kB L2 cache a jsou nabízeny ve frekvencích 1,2GHz, 1,4GHz a 1,6GHz. První dva mají spotřebu 13W, třetí 16W.

I procesory 970MP dokáží dobře hospodařit s elektrickou energií. Jednak dokážou vypnout celé jedno jádro, není-li ho potřeba, jednak dokáže snižovat svou frekvenci a napětí.

Zdroj: www.appleinsider.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama