reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM představuje nové kvantové procesory Heron a Condor. Ten druhý má 1121 qubitů

6.12.2023, Milan Šurkala, aktualita
IBM představuje nové kvantové procesory Heron a Condor. Ten druhý má 1121 qubitů
Společnost IBM dělá další pokroky ve vývoji kvantových počítačů a uvádí dva nové kvantové procesory se 133 a 1121 qubity, představuje i škálovatelný počítač Quantum System Two s kryogenickou infrastrukturou.
Kvantové výpočty už nejsou jen vzdálenou budoucností. Společnost IBM na tomto poli dělá další pokroky a na IBM Quantum Summitu představila několik zajímavých novinek. Podařilo se překonat 1000qubitovou bariéru s novým supravodivým procesorem IBM Condor. Ten nabídne rovnou 1121 qubitů a hustotu qubitů navyšuje o 50 %, nicméně výkon by měl být srovnatelný se 433qubitovým procesorem Osprey.
 
 
Další novinkou je procesor IBM Heron, který sice nabídne jen 133 qubitů, ten je ale optimalizovaný na minimalizaci přeslechů (cross-talků), což pomáhá k dosažení 3-5násobného výkonu ve srovnání se 127qubitovým procesorem Eagle. Tři tyto procesory jsou k nalezení v novém kvantovém počítači IBM Quantum System Two, jenž se nachází v laboratoři v Yorktown Height v New Yorku. Je zhruba 6,7 metru široký a kombinuje kryogenickou infrastrukturu s třetí generací řídicí elektronicky a klasickým serverem. Zajímavostí má být především modulární architektura, což se týká jednak podpory příštích generací kvantových procesorů, tak i možnosti skládání více bloků k sobě. Zatímco nynější verze s Heronem bude v roce 2024 podporovat 5000 operací v každém kvantovém obvodu, do roku 2033 by mělo jít o 1 miliardu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama