reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM TrueNorth se bude učit od mozku, jak jej ochránit

11.4.2016, Jan Vítek, aktualita
IBM TrueNorth se bude učit od mozku, jak jej ochránit
IBM ohlásil první úkol pro své počítačové čipy TrueNorth, které jsou označovány jako základ pro "neuromorfické" počítače. Svou strukturou totiž připomínají stavbu mozku a stejně jako on mají být schopny se zorientovat v obrovské mase dat.
Klasické počítačové procesory zpracovávají data zcela jinak než (lidský) mozek, což je také důvod, proč jsme dosud v řadě úkonů nepřekonatelní, nebo proč je nám něco jasné hned, zatímco počítač pro dobrání se výsledku musí použít hrubou sílu. Jedná se třeba o rozpoznávání vizuálních vjemů či zpracování informací z našich smyslů vůbec. Ovšem i tak nad námi počítače stále více získávají navrch, jak se nedávno přesvědčil také světový šampion ve hře Go, Lee Se-dol, který ale nakonec získal svou satisfakci a porazil AlphaGo.





IBM TrueNorth jsou ale procesory, které se inspirovaly právě ve stavbě mozku a od něj se také budou učit, což ale nemá posloužit pouze k tomu, aby bylo možné takové čipy využít pro výpočetní úkoly. To je také jeden ze záměrů firmy IBM, ovšem půjde to i otočit. Pokud se TrueNorth začnou chovat jako takový zmenšený lidský mozek, bude možné lépe zkoumat různé nemoci mozku, které lidem sužují život. Jde třeba o epileptické záchvaty, které charakterizuje divoká elektrická aktivita probíhající mezi oběma hemisférami. Doktoři se dnes snaží o to, aby mohli příznaky takového záchvatu odhalit ještě před jeho propuknutím, což by umožnilo lépe a především včas reagovat. Pokud by člověk postižený epilepsií díky nějakému čidlu dostal třeba jen několik sekund před záchvatem varování, bylo by to pro kvalitu jeho života jistě přínosné a pak by možná šlo záchvatu i předejít rychlou aplikací léků.





Společnost IBM již dříve spojila klasické počítače do sítě, jejíž uspořádání připomínalo lidský mozek, ovšem výsledná simulace pracovala asi 1500x pomaleji než opravdový mozek. Limitujícím faktorem nebyl nedostatek výkonu, ale příliš velká spotřeba energie. Pokud by se jejich elektronický mozek měl vyrovnat opravdovému, a nepracoval tedy 1500x pomaleji, ale stejně rychle, bylo by zapotřebí napájení nějakými 12 gigawatty. Pro to by si v IBM museli připravit zdroj o výkonu cca 11 reaktorů Jaderné elektrárny Temelín. Lidský mozek to zvládne s cca 20 W energie.

TrueNorth čeká proces učení se od opravdových mozků a někdy v budoucnu by se takové procesory mohly uplatnit v nositelné elektronice a stát se ochránci našeho zdraví. Sledování EEG a varování před záchvaty může být jen začátek, však nás neohrožuje pouze epilepsie. Výhoda technologie neuromorfických čipů je taková, že každý se přizpůsobí svému majiteli, takže bude moci sledovat funkce konkrétního mozku, což je základní předpoklad úspěchu. Vedle toho je také zapotřebí, aby byla tato technologie nenáročná na energii, na což v IBM myslí také.

To vše je tedy ještě otázkou budoucnosti, ale snaha IBM má už reálný základ ve výzkumu neurologů z univerzity v Melbourne. Ti využili méně komplexní čip pro dlouhodobé sledování EEG epileptického pacienta, a to po dobu 3 let. Právě závěry tohoto výzkumu a příslušná data využilo IBM pro základní trénink svého TrueNorth. Zatím je nasazení této technologie vzdáleno přinejmenším několik let, ale vzhledem k bouřlivému rozvoji AI technologií to autoři vidí nadějně.

Zdroj: Wired.com
reklama