reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ICON už vyrábí domy pomocí 3D tisku i v Texasu

8.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
ICON už vyrábí domy pomocí 3D tisku i v Texasu
Společnost ICON začala pro amerického developera 3Strands stavět domy pomocí 3D tisku. Ty by měly být bezpečnější, být odolnější vůči požáru a jiným přírodním živlům. Po Mexiku tak jde o druhý velký projekt.
Se společností ICON se na stránkách SHW nesetkáváme poprvé. Koncem roku 2019 jsme vás informovali, že v Mexiku vyrábí pro charitativní organizaci New Story levné domy pomocí 3D tisku. V USA se nyní rozjel další projekt, který ale míří do úplně jiných cenových sfér. "Tiskne" je totiž pro developerskou firmu 3Strans, přičemž o architektonický návrh se postarala společnost Logan Architecture. Tyto domy jdou nyní do prodeje.
 
3Strands domy
 
Domy se nachází v East 17th Street Residences v East Austinu, zhruba 5 kilometrů od Austinu v Texasu. Nabídka začíná u Loggia Retreat, což je dvoupodlažní dům se dvěma ložnicemi a má "1,5 koupelny" (rozuměj jeden záchod a jednu koupelnu se záchodem) až po Treehouse Residence, což je velký dům se 4 ložnicemi a 4 koupelnami. Ten nejmenší už je prodaný. Při výrobě spodního patra byl použit 3D tisk, přičemž ten zabere 5 až 7 dní. Celý dům je pak postaven během několika týdnů. 3D tisk se nicméně používá jen pro toto spodní patro a má dle společností být odolnější vůči požárům, záplavám, větru a jiným přírodním katastrofám. Horní patro už je pak postaveno tradičními metodami a stojí na dřevěných trámech.
 
Spodní patro vyrobené 3D tiskem
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama