reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDC: každý den se prodá milion nových PC, bude trh růst i dál?

26.5.2021, Jan Vítek, aktualita
IDC: každý den se prodá milion nových PC, bude trh růst i dál?
Dle dat společnosti IDC nastala obroda počítačů PC, jejichž prodeje po hubené dekádě letos prudce vzrostou. Poté se sice očekává propad, ale v dalších letech opět růst, i když mírnější. Co konkrétního nám IDC předpovídá?
Jak je vidět na zveřejněném grafu, letos se prodeje nových počítačů PC dostanou k číslu 360 milionů, čili to znamená, že každý den se v průměru prodá cca milion PC, do čehož se tu zahrnují desktopy, notebooky a pracovní stanice, ovšem ne x86 tablety nebo servery. 
 
 
Společnost IDC ovšem předpovídá prudký růst o 18,1 procent pouze v tomto roce, přičemž ten se má během příštího roku zastavit, aby se pak prodeje začaly postupně v dalších třech letech velice mírně zvyšovat o cca 3 procenta ročně. Ovšem i předpovídaný propad v příštím roce nebude znamenat návrat k předchozím prodejům kolem 300 milionů kusů ročně a bude to spíše mírně pod 350 milionů. 
 
Je přitom zcela zřejmé, že aktuální růst prodejů by mohl být ještě výrazně vyšší, kdyby výrobci stíhali uspokojovat poptávku. Jenomže nestíhají, přičemž pro zákazníky lačné po novém hardwaru, kteří se rozhodli neakceptovat vysoké ceny a spíše čekat, tu je alespoň trošinku pozitivní zpráva právě v očekávaném poklesu prodejů v příštím roce, což naznačuje ochlazení poptávky. Nicméně to bude jen mírné a dle grafu se má týkat především počítačů pro vzdělávací instituce, ne pro spotřebitele, kde bude poptávka víceméně stejná a nelze přitom počítat s brzkým nástupem nových výrobních kapacit. 
 
Dle IDC také někteří zákazníci začali kvůli dostupnosti preferovat desktopy namísto notebooku, z čehož vyplývá, že právě mobilní PC jsou ve světě hůře k sehnání, pokud jde o zákazníky požadované konfigurace. Na tom se ale podepsalo i to, že lidé kvůli pandemii a tomu, že se zdržují či zdržovali především doma, více investovali do výkonných a drahých herních PC. 
 
Čili i z tohoto hlediska roste naděje, že v případě cen a dostupnosti grafických karet by už situace na trhu nemusela být tak zlá. Pandemie slábne, přichází léto a také těžebně oslabené verze karet GeForce RTX 3000. 
 
Notebooky mají také tu nevýhodu, že jde o celé počítače, na jejichž dostupnosti se může projevit nedostatek různých komponent. A ten je skutečně pociťován, ať jde o audio/analogové obvody, napájecí IC, senzor, PMIC, displejové drivery, atd. V případě klasických desktopů můžeme z tohoto seznamu vyřadit přinejmenším monitory a pak už bude třeba rozlišovat to, zda někdo kupuje celé PC, nebo jen potřebné komponenty. Na našem trhu ale paradoxně stále platí, že kdo se chce za rozumné peníze dostat k výkonné grafice, pak leda zakoupením celého desktopu.  


reklama