reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Spring 2006: Novinky v oblasti procesorů pro servery

9.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
IDF Spring 2006: Novinky v oblasti procesorů pro servery
Intel rovněž inovuje serverové platformy. Nová platforma ponese jméno Bensley (chipset Blackford), prvním procesorem bude Dempsey. Ten bude k dispozici od příštího měsíce (již byla započata jeho výroba), ale jedná se spíše o nouzové řešení....
Intel rovněž inovuje serverové platformy. Nová platforma ponese jméno Bensley (chipset Blackford), prvním procesorem bude Dempsey. Ten bude k dispozici od příštího měsíce (již byla započata jeho výroba), ale jedná se spíše o nouzové řešení. Tento procesor totiž stále vychází z architektury NetBurst.



Dempsey bude vyráběn 65nm technologií, pracovní frekvence má činit 3,73GHz a bude spolupracovat s DDR2-667 pamětmi. Bude disponovat virtualizační technologií. Intel razí cestu, je lepší mít alespoň něco než nic. Proto si Dempsey užije na trhu asi tři čtyři měsíce než bude doplněn tím pravým pro platformu Bensley.

Tím pravým jsou procesory Woodcrest, nové serverové procesory Intelu s architekturou Intel Core. Jejich maximální frekvence je zatím stanovena na 3GHz, jsou plánovány pro FSB 1333MHz. Woodcrest bude zaměřen pro větší společnosti, kdežto Dempsey má zůstat ve výroby a plnit úlohu levnějšího řešení.

Platformu Bensley pak na přelomu let 2006/2007 doplní ještě čtyřjádrové procesory Clovertown, o nichž již byla v řeč v předcházejících aktualitách.

Intel také představí Xeon LV (low-voltage). Tento dvoujádrový procesor je postaven na dvoujádrovém mobilním čipu Intel Core Duo a díky tomu přináší spotřebu 31W, což je podstatně lepší číslo než 130W+ dnešních Xeonů.

Zdroj: www.intel.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama