reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IFPI: Legální stahování hudby zažívá boom

23.7.2005, Milan Šurkala, aktualita
IFPI: Legální stahování hudby zažívá boom
Nelegální stahování sice ještě stále stoupá, ale jen mírně. Z lednových 870 milionů je nyní 900 milionů, což je nárůst 3%. Zastoupení vysokorychlostního připojení k internetu přitom zaznamenalo nárůst 13%. Nárůst stahování legálních nahrávek...
Nelegální stahování sice ještě stále stoupá, ale jen mírně. Z lednových 870 milionů je nyní 900 milionů, což je nárůst 3%. Zastoupení vysokorychlostního připojení k internetu přitom zaznamenalo nárůst 13%.



Nárůst stahování legálních nahrávek však vzrostl trojnásobně. Zatímco v první polovině minulého roku to činilo 57 milionů, v první polovině roku 2005 to už bylo 180 milionů. O nárůstu také dobře vypovídá údaj z druhé poloviny minulého roku, 100 milionů. Když se to sečte, zjistíte, že za první polovinu tohoto roku se stáhlo více legálních nahrávek, než za celý minulý rok dohromady.

Zvýšení má "na triku" více okolností. Za prvé, stránek nabízejících legální stahování je již 300. To je třikrát více než minulý rok. Za druhé je to hrozící postih. Tím hrozí hudební společnosti čím dál tím víc, upozorňují na případy porušení a následné tresty. Lidé dostávají strach. To se dnes projevuje pouze v pozvolném nárůstu nelegálních downloadů a myslím, že není daleko doba, kdy začne klesat. V některých zemích, například v Rakousku, již klesl tento počet o 26%.

Ze 300 stránek, jež poskytují legální downloady, jich je 190 v Evropě. V počtu písní vede iTunes s 1,5 miliony nahrávek, na druhém místě je Napster s 1,2 miliony.

Zdroj: www.ifpi.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama