reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indie přivítala Intel, půjde o další továrny?

29.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Indie přivítala Intel, půjde o další továrny?
Bez pobídek dnes ve světě výrobců počítačových čipů už ani kuře nehrabe, natož pak Intel, jehož šéf Patrick Gelsinger se vůbec netají tím, že od vlád očekává především peníze, pokud má v jejich zemích sám investovat. 
Nyní se ukázalo, že právě i na finanční pobídky přilákala Intel i Indie, jejíž Ministr elektroniky a informačních technologií Ashwini Vaishnaw ve svém krátkém tweetu přivítal Intel v Indii a Randhir Thakur (SVP a prezident Intel Foundry Services) v reakci na to prozradil, že tu jde o pobídky v rámci velkého plánu, který se týká kvalifikované pracovní síly, designu čipů, výroby, testování, pouzdření a logistiky. Ale na to se ještě podíváme. 
 
 
Server Tom's Hardware pak doplňuje, že tu mělo jít o pobídky v celkové výši 10 miliard dolarů, které si indická vláda připravila, ale ne nutně jen pro Intel, jako spíše celkově pro přilákání výrobců čipů a displejů. A také je třeba říci, že Intel samozřejmě v Indii už dávno působí a zaměstnává v této zemi tisíce lidí, což se týká především výzkumu a vývoje (Bengalúru). Významnější R&D má Intel už jen doma v USA. 
 
Ashwini Vaishnaw ve svém starším projevu také prozradil, že Indie je připravena podílet se z 30 procent na výstavbě nových továren, ovšem od Intelu se zatím nedozvídáme nic konkrétního a ani nebylo potvrzeno, že se ten k něčemu rozhodl. Firma v reakci sdělila pouze to, že Indie je pro ni důležitá a že už v ní působí a investuje přes dvě dekády, ale v současné době nemůže oznámit žádné nové plány. 
 
Otázka je, proč tedy Ashwini Vaishnaw na Twitteru přivítal Intel v Indii, přičemž reakce od Randhira Thakura by napovídala, že půjde o stavbu továrny na výrobu čipů nebo alespoň zařízení pro jejich testování a pouzdření. Zatímco účet indického ministra je však ověřený, v případě Randira Thakura to říci nemůžeme, protože byl vytvořen teprve nyní v prosinci a obsahuje právě výše uvedenou reakci. Ale to samozřejmě hned neznamená, že jde o podvodný účet, zvláště když jiný Dr. Randir Thakur z Intelu na Twitteru není. 
 
Stejně si ale musíme počkat na to, co se z toho vyklube. Již víme, že v případě investic v USA a Evropě si Intel chce počkat do příštího roku, než ohlásí podrobnosti a pak ani není divu, že i v případě Indie se firma rozhodla zatím nic bližšího nesdělit. 


reklama