reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indie se chystá vypustit na Měsíc svůj rover a sondu

11.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Indie se chystá vypustit na Měsíc svůj rover a sondu
Indická vesmírná agentura (ISRO) má dle očekávání brzy spustit svou druhou lunární misi, a to Chandrayaan-2. Ta zahrnuje jednak sondu, která bude obíhat Měsíc a pak přistávací modul z nějž na povrch vyjede malý rover.
Indian Space Research Organization’s (ISRO) dále dokazuje, že patří mezi přední vesmírné agentury světa. Nyní se rozhodla, že více prozkoumá oblast jižního pólu našeho Měsíce, která obecně platí za velmi málo probádanou. Využije k tomu svou nejsilnější raketu, jakou má k dispozici, ostatně na dráhu k Měsíci se vydá v rámci mise Chandrayaan-2 jak sonda, která zaparkuje na orbitě u našeho souputníka, a pak to bude přistávací modul a v něm ukrytý rover. A jak je vidět na přiložené fotografii, samotný přistávací modul není zrovna malý. 
 
 
Až bude Chandrayaan-2 ideálně už během této neděle vynesena na oběžnou dráhu Země, začne její 16denní pobyt, než se vydá na cestu k Měsíci. Tam se usadí také na orbitě a po krátké době se od sondy odpojí přistávací modul a dosedne na měsíční povrch, což se očekává během 6. nebo 7. září. 
 
Rover pak využije přistávací modul jako přenosovou stanici a sám bude jezdit po okolí, sbírat vzorky a provádět vědecké experimenty, což má vydržet dělat asi dva týdny. Sonda na oběžné dráze by měla pracovat mnohem déle, a to alespoň jeden rok, takže poslouží i pro přenos signálu z povrchu Měsíce a i sama jej bude sledovat. 
 
Obecný cíl je zjistit více o historii a původu Měsíce a s ním spojeném původu Země. ISRO si také v rámci této mise otestuje nové technologie, které by chtěla použít v budoucnu na cestách do hlubokého vesmíru. 
 
Předchozí mise Chandrayaan-1, která byla vypravena zhruba před deseti lety, mapovala měsíční povrch nějakých 300 dní a pak už byl jen do povrchu vystřelen projektil Moon Impact Probe, po jehož dopadu se sledovala přítomnost vody. Pokud se druhá měsíční mise Indům vydaří, zařadí se do seznamu jako čtvrtá země světa, která na něm dokázala měkce přistát. První tři jsou pochopitelně USA, Rusko a Čína, přičemž nedávno měli svou šanci Izraelci, ale těm se nezadařilo. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama