reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Informace o Opteronech Šanghaj, Fusion bude přelom

29.10.2008, Pavel Boček, aktualita
Informace o Opteronech Šanghaj, Fusion bude přelom
Jochen Polster, viceprezident marketingu pro oblast EMEA v AMD při rozhovoru v Dubai prozradil, že název Fusion bude mít pro AMD velký význam. Zastřeší komplexní snahy v různých odvětvích AMD a má jednoduše dát najevo, že Fusion je od AMD,...
Jochen Polster, viceprezident marketingu pro oblast EMEA v AMD při rozhovoru v Dubai prozradil, že název Fusion bude mít pro AMD velký význam. Zastřeší komplexní snahy v různých odvětvích AMD a má jednoduše dát najevo, že Fusion je od AMD, ne jako nyní ve změti označení. Fusion se má pro AMD stát významným podobně jako Centrino pro Intel a má na trh mít velký dopad. Na druhou stranu se uvažuje o zapomenutí názvu Phenom. První čtyřjádra Šanghaj budou stále označená Phenom, ale již s pěti číslicemi, je tedy nasnadě název změnit a na 65nm K10 procesory zapomenout.



Dříve než s Fusionem ale AMD má vstoupit na trh s netbooky se svými nízkonapěťovými procesory. Oficiálně není nic známo, je ale možné, že nové čipy přijdou na trh v prvním čtvrtletí příštího roku. Ještě letos ale přijdou nové desktopové Phenomy, následované Opterony. Ty přinesou opět vylepšenou virtualizaci, 6MB L3 cache, stále podporu sběrnice HyperTransport 3.0, podporu pamětí DDR2-800 a samozřejmě 45nm výrobní proces, snižující spotřebu a teploty.

Bohužel čipové sady s podporou HT 3.0 přijdou až někdy v polovině příštího roku jako platforma Fiorano, nabízející hlavně právě sady SR5960 a SP5100 přímo od AMD. Později také nastoupí šestijádrové procesory Istanbul. Následovat bude platforma Maranello v roce 2010, která přejde na Socket G34 s dvanáctijádrovými procesory Magny Cours.



V oblasti čipových sad má AMD podobně jako v oblasti grafických karet získávat stále větší část trhu, dokonce se měl podíl na trhu pro AMD zdvojnásobit. NVIDIA chystá novou čipovou sadu MCP82, nicméně AMD bude příští rok mít také svou odpověď a mimo to přinese i výše zmíněné první vlastní serverové sady, což může tržní podíl dále zvýšit.

Přestože AMD dosáhlo operačního zisku, hodnota akcií v posledním týdnu stále klesá, nyní jsou již pod třemi americkými dolary za jednu. Situace se může i přes poslední pozitivní vývoj prodejů zhoršit, neboť stagnace na finančních trzích vede k oslabování některých měn a vyšším cenám v příslušných zemích. Lidé i firmy se také bojí investovat rozsáhlejší částky z důvodu nejisté budoucnosti. Akcie NVIDIE jsou po propadu před měsícem jako na houpačce, Intel od srpna také spíše klesá.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)
reklama