reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ingenuity na Marsu nalétala už půl hodiny a stále nekončí

16.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Ingenuity na Marsu nalétala už půl hodiny a stále nekončí
Mohli jsme si už zvyknout na to, že sondy, rovery či nyní i helikoptérky vysílané na vesmírné mise vydrží zpravidla mnohem déle, než bylo v plánu. Zatím nepřekonané jsou v tomto ohledu Voyagery, ale ani Ingenuity nemá vůbec špatný záznam. 
NASA dříve plánovala, že Ingenuity se nad Marsem pětkrát proletí sem a tam, ukáže nám jej z trošku jiné perspektivy a především prokáže, že i v řídké atmosféře Marsu lze létat pomocí vrtulí. Poté už měla být roverem Perseverance opuštěna a zapomenuta, ale to se nestalo. Namísto toho se z ní stal průzkumník, který velice dobře dokresluje představu JPL o terénu v blízkosti roveru a hledá mu vhodnou cestu. 
 
najdi Ingenuity
 
NASA nyní ohlásila, že nedávno proběhl již 17. let, který posunul celkový čas strávený ve vzduchu na 30 minut a 48 sekund. Ingenuity během této doby nalétala už 3592 metrů ve výšce až 12 metrů a rychlostí maximálně 18 km/h (5 m/s). 
 
Během posledního letu během 5. prosince přitom náhle vypadlo datové spojení, které zprostředkovává právě Perseverance, ale helikoptérka ve skutečnosti bezpečně přistála tam, kde měla, jak potvrdila data získaná o pět dní později, dle nichž byl 17. let úspěšný a Ingenuity je stále ve výtečné kondici. 
 
Právě včera měl proběhnout 18. let, o čemž letový deník zatím neinformuje, takže podrobnosti se dozvíme později. Naplánován byl další přelet, a to tentokrát dlouhý 230 metrů v rychlosti 2,5 m/s, který měl trvat něco málo přes dvě minuty. V tomto letu si měli v JPL vyzkoušet, jaký je limit vzdálenosti pro datové spojení s roverem, pro což upravili komunikaci tak, aby probíhala co možná nejspolehlivěji, a to v režimu nízké propustnosti. 
 
Byla tu tak reálná možnost, že bude spojení skutečně ztraceno a v takovém případě může trvat dny i týdny, než Perseverance dojede do takové vzdálenosti a postavení, odkud bude možné se s Ingenuity opět spojit. Jak to ale nakonec dopadlo, to nám NASA ještě neprozradila, ale 65dBA na Twitteru měla helikoptérka v pořádku přistát.
 
Zdroj: NASA JPL


reklama