reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Instagram testuje umělou inteligenci k ověření věku, zkuste si to taky

23.6.2022, Radan Tuhý, aktualita
Instagram testuje umělou inteligenci k ověření věku, zkuste si to taky
Instagram testuje nové způsoby, jak ověřit věk uživatele, a to včetně nástroje využívajícího umělou inteligenci k vyhodnocení věku. Jde o nástroj třetí strany, Yoti, který z vyfoceného selfie vyhodnotí přibližný věk. Vyzkoušet si to můžete i vy.

Ačkoli to nemusí být z charakteru služby a jejího obsahu na první pohled patrné, dle podmínek Instagramu je minimální věk uživatele 13 let. Faktem ale je, že to nebylo doposud kdovíjak kontrolováno (a v podstatě ani nijak ověřováno), což ale přineslo spoustu negativní kritiky. Instagram proto začal tyto údaje průběžně vyžadovat a snažil se tak oddělit děti od dospělých osob.

V případě editace data narození u teenagerů, kteří si nastaví věk 18 let a více, je vyžadováno potvrzení v podobě scanu různých dokladů. V USA navíc od dnešního dne včetně možnosti nazvané „social vouching“, kdy Instagram osloví tři náhodné sledující (starší 18 let) dané osoby, kteří pak mají 3 dny na odpověď a potvrzení, případně právě výše zmíněný odhad věku za pomocí umělé inteligence.

Yoti, tedy nástroj dodávající Instagramu tuto funkcionalitu, patří mezi poměrně známé subjekty poskytující právě ověřování identity, přičemž jejich využívání je legislativně v pořádku například v Anglii nebo Německu.

 

Vyzkoušejte si sami, jaký věk vám umělá inteligence odhadne

 

Stačí navštívit tuto webovou stránku, na které se nachází demo. Společnost na webu zdůrazňuje, že žádná data nejsou jakkoli uchovávána. Následně si můžete sami vyzkoušet, jaký věk vám umělá inteligence přiřadí. Stačí stránku otevřít třeba z mobilního telefonu a umožnit webové stránce pořídit fotku (selfie) obličeje. Výsledek pak může vypadat třeba takto.

Pro zajímavost, níže se můžete podívat na to, do jaké míry jsou odhady přesné, a to pro konkrétní věkové skupiny, pohlaví a barvu kůže. Jedná se o oficiální data z webu Yoti.

Z čísel je patrné, že je vyhodnocení méně přesné u žen a u lidí s tmavší barvou pleti. U jedinců mladších 24 let se tak může odhad minout až o 2,5 roku. Přesnost se ale průběžně zlepšuje, dle analýzy z roku 2020 se umělé inteligenci podařilo trefit věk u 98,89 % odhadů, což jinými slovy znamená, že na každých 1000 odhadů připadá 0 až 11 chybných.

Zda se Instagram rozhodne v budoucnu využívat tento nástroj není zatím jasné. Letmým zamyšlením se nabízí hned několik variant, jak tuto kontrolu obejít, když nic jiného, tak najít někoho staršího a nechat ho projít testem je poměrně rychlé a jednoduché.

Na závěr ještě stojí za zmínku, že se nejedná o jediný nástroj s umělou inteligencí, který Instagram využívá. Již od roku 2019 jsou v provozu systémy pro automatizované ověřování věku. Funguje to tedy například tak, že systém prochází fotografie a pokud například někdo v profilu vyplnil věk 20 let a je zachycen na fotkách oslavy 17 narozenin, účet je označen (flagged) a následně je vynuceno ověření věku. V neposlední řadě Instagram v současné době testuje i analýzu způsobu psaného projevu a snaží se tak určit, zda se jedná o dospělého jedince či nikoli.

Zdroj: The Verge
reklama