reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arc A370M: má vůbec šanci proti mobilní GTX 1650?

3.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel Arc A370M: má vůbec šanci proti mobilní GTX 1650?
Intel dokázal na poslední chvíli vyslat na trh první karty Arc Alchemist, aby tím splnil svůj slib, ovšem od té doby se mluví a píše o velice rozpačitých výkonech. Nyní tu máme další srovnání, a to s obstarožním low-endem od NVIDIE. 
Intel by možná měl dostat pár měsíců doby hájení, aby se stihl na trhu s grafickými kartami trošku usadit a třeba ještě vylepšit své ovladače. Nicméně zákazníky bude zajímat spíše to, co za své peníze opravdu dostanou a zatím to nevypadá moc dobře. Už jsme se podívali na to, jak AMD reagovalo na zveřejněné benchmarky, které se týkají výkonnější verze z dosud představených mobilních Arc Alchemist, a to A370M. 
 
 
AMD se tak snažilo ukázat, že A370M zdaleka nestačí ani na jeho Radeon RX 6500M, který je založen na čipu, který je o cca polovinu menší, a přitom je tvořen naprosto stejným procesem TSMC N6. Má tak i výrazně méně tranzistorů. 
 
A nyní tu už máme youtubový kanál Benchmark Lab, který otestoval Arc A370M proti mobilní kartě GeForce GTX 1650 od NVIDIE, čili s GPU z roku 2019 tvořeným ještě menším počtem tranzistorů na 12nm procesu. Jde ale jinak o karty, které mají leccos společného. Obě mají 1024 shaderů a dále také 4 GB paměti GDDR6 na 12Gb/s. Na druhou stranu, NVIDIA má širší paměťovou sběrnici, a tedy i vyšší propustnost a také vyšší takty. 
 
 
Máme tu hry jako Red Dead Redemption 2, Witcher 3, CS:GO, Cyberpunk 2077, Fortnite, Forza Horizon 5, Horizon Zero Dawn a další. A370M je dokáže rozhýbat také slušně, ale přesto výrazně pomaleji než GTX 1650, a to o cca 15 až 20 procent, ačkoliv měla výhodu modernějšího systému notebooku Samsung Galaxy Book 2 Pro (Core i7-12700H) oproti Acer Nitro 5 (Ryzen 5 5600H). 
 
Zatím to tak pro Intel nevypadá moc dobře, ale jak už bylo řečeno výše, ten si jako nováček zaslouží dostat příležitost. Nemůžeme očekávat, že jeho Arc na trh přijdou hned s ideální optimalizací ovladačů. Navíc tu ještě ani nemáme žádné výkonnější Alchemist s čipem ACM-G10 a už vůbec žádné desktopové modely. Právě zvláště v případě desktopových karet se už objeví téma ceny a dostupnosti, o které v případě notebooků nelze mít dobrý přehled.
 
Intel totiž má stále šanci využít aktuální nedostatek karet AMD a NVIDIA a jejich vyšší ceny, ale na začátku léta, kdy mají výkonnější desktopové karty Intelu dorazit na trh, už může být v podstatě po všem, pokud tedy budou ceny dále klesat. 


reklama