reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Arrow Lake-S: o 15 % vyšší IPC v MT a zvětšení L2 cache

22.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Intel Arrow Lake-S: o 15 % vyšší IPC v MT a zvětšení L2 cache
Intel připravuje nové procesory Arrow Lake, které tentokrát dorazí i v desktopové variantě Arrow Lake-S. Proslýchá se, že o polovinu navýší kapacitu L2 cache paměti, měly by také dále navýšit IPC.
Zatímco desktopové procesory Intel Meteor Lake se neobjevily a zůstaly jen v mobilních variantách, Arrow Lake už přijde jak v mobilních, tak i nových desktopových verzích. Zatím o nich máme jen střípky oficiálních, ale i zákulisních informací. Pojďme se tedy podívat na nová data, která o nich byla prozrazena. Víme, že bychom tu měli mít P-Core Lion Cove a E-Core nazvaná Skymont. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by se měly objevit nanejvýš 24jádrové procesory s konfigurací 8P+16E, tedy schopné zpracovat 24 nebo 32 vláken (podle toho, zda P-Core ztratí schopnost Hyper-Threadingu nebo ne).
 
Nyní se proslýchá, že procesory mírně navýší IPC v jednovláknových aplikacích, a to o 5 %. Podstatně lepší by to mělo být při vícejádrovém nasazení, kde má jít o 15 %. Zajímavostí je také další navýšení kapacity L3 cache paměti, která by u výkonných jader měla činit až 3 MB L2 cache na jádro. Procesory mají dostat integrované GPU Xe-LPG, nicméně s nižším počtem Xe jader vůči mobilním procesorům Meteor Lake.
 
Hovoří se o nové patici LGA-1851, takže tu máme zas a opět změnu základních desek. "Dlouhodobá" podpora má trvat do roku 2026 (kdy se patrně objeví procesory pro další novou patici). Budou podporovány paměti DDR5-6400 (DDR4 se stanou minulostí), mají zvládat DisplayPort 2.0, HDMI 2.1, USB 4.0 včetně Thunderbolt 4. Dále mají tato CPU podporovat 24 linek PCIe Gen5 (x16 pro GPU a 2 porty x4). Čipové sady řady 800 přidají např. dalších 10 PCIe Gen4 linek (x2+x4+x4) pro karty, 8 PCIe Gen4 linek pro SSD, 4 SATA, GbE LAN. S uvedením nové generace se počítá v druhé polovině letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama