Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Broadwell NUC 2.0: nová generace již v lednu

15.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Intel Broadwell NUC 2.0: nová generace již v lednu
Intel aktualizoval svou stránku věnovanou vlastním miniaturním desktopovým počítačům, které jsou známé jako NUC (Next Unit of Computing). Přinést mají především 14nm procesory Broadwell, ale co dalšího?
Již několik měsíců se neobjevily nové informace o druhé generaci Intel NUC, od níž se očekává stejný styl zpracování, ale podstatně lepší "vnitřnosti. Právě naposledy v srpnu jsme si mohli přečíst o tom, že se chystají také dvě herní verze počítačů NUC 2.0, které by měly být schopny rozpohybovat hry s využitím moderní integrované grafiky. Slovo herní zde samozřejmě musíme brát s rezervou, ale je celkem zřejmé, že další generace grafických jader Intel by měla být slušně výkonná, však takové dnešní Iris Pro už velmi dobře konkurují i výkonným APU od AMD. Navíc by se mělo objevit už podstatně více modelů procesorů, které výkonné integrované grafiky nabídnou.





Dle nových obrázků by tedy zpracování Intel NUC 2.0 nemělo být moc odlišné od předchozí generace. Opět tu budou malé krabičky se čtvercovou základnou a rozdílnou výškou, která bude nejspíše záviset na tom, zda bude možné využít i 2,5" zařízení, nebo se bude spoléhat čistě na SSD v podobě karet mSATA či M.2.





Hlavní zprávou je, že Intel NUC 2.0 mají být uvedeny na trh již na CES 2015, čili začátkem ledna a na pultech obchodů pak mají být k dispozici během prvního kvartálu. Očekává se příchod celkem osmi modelů, mezi nimiž budou jako dříve figurovat i holé základní desky s procesory Core i3 a i5, jež si tedy budeme moci nainstalovat do samostatně zakoupené skříně, popřípadě využít naprosto jiným způsobem. Tyto desky jsou v podstatě hotové počítače (či barebone), jež potřebují už jen operační paměť, úložné zařízení, zdroj napájení a také nějaké chlazení procesoru.





Zatím stále nejsou na světě oficiálně posvěcené podrobné specifikace, ale leccos lze vypozorovat ze zveřejněných obrázků. Můžeme tak určit, že alespoň jedna deska ponese jeden port SATA 6 Gbps, dále to bude slot pro M.2 s podporou karet 22x42, 22x60 nebo 22x80, dva sloty SO-DIMM pro DDR3 (až 16 GB DDR3L-1600) a ještě slot pro kartu s bezdrátovými rozhraními Wi-Fi a Bluetooth. Vepředu u většiny modelů najdeme dva porty USB 3.0, z nichž jeden vypadá na to, že bude mít posílené napájení pro rychlejší nabíjení mobilních zařízení (či jejich nabíjení z vypnutého PC). Pak tu máme kombinovaný 3,5mm port pro headset a také skrytý IR port Vzadu pak je další dvojice USB 3.0, mini HDMI i mini DisplayPort, čtečka karet a snad i optický výstup audia.

A stejně jako dříve se očekává, že budeme mít možnost výměny víka, které budeme moci nahradit víkem jiného výrobce, jež nabídne třeba možnost bezdrátového dobíjení telefonu či rozhraní NFC.

Zdroj: Hexus.net