reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel bude i nadále největším světovým výrobcem čipů, co to znamená pro Samsung?

25.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel bude i nadále největším světovým výrobcem čipů, co to znamená pro Samsung?
Společnost Samsung dokázala v předchozím roce přerušit čtvrt století nadvládu Intelu coby světově největšího výrobce počítačových čipů, ovšem ten si svou pozici zřejmě vezme zpět a pro Samsung to nevěstí nic dobrého. 
Samsung si loni nakrátko vyzkoušel pozici první firmy v žebříčku největších světových výrobců čipů, jenomže pak přišel propad v zájmu o paměti a Samsung se opět Intelu vzdálil. Ovšem jak jsme se dozvěděli, Samsung se nevzdává a chce investovat přes 100 miliard dolarů do výroby, aby se stal opět jedničkou. Problém je ten, že v nejbližší době se mu to těžko podaří, neboť situace pro něj nevypadá příznivě, zatímco Intel má stále problémy s uspokojením poptávky. 
 
 
Dle společnosti IC Insights je ostatně Samsung na cestě k propadu tržeb z prodeje čipů o 29 procent, za což opět bude moci malý zájem o paměti NAND Flash a DRAM. Nepřekvapivé tak je, že ani SK Hynix a Micron jako další dvě velké společnosti vyrábějící elektronické paměti na tom nebudou dobře a očekávat mohou velké meziroční poklesy tržeb.  
 
Pro Intel to dle IC Insights znamená, že v tomto roce z hlediska tržeb předčí Samsung o 26 procent, což je opravdu prudká změna s ohledem na loňský rok, kdy to bylo naopak o 12 procent ve prospěch Samsungu. 
 
Své dopady to má i na celou světovou špičku největších výrobců čipů. Dozvídáme se, že celkové sečtené tržby patnácti největších firem meziročně klesnou o cca 13 procent a pouze tři se budou moci s jistotou těšit z nárůstu tržeb, a to TSMC, MediaTek a Sony. 
 
Otázka je ale především ta, co pro Intel přinesou příští roky. Během nich očekáváme nástup samostatných GPU Intel, rozšíření výroby 10nm technologií a postupný přechod na 7 nm. Intel se připravuje na využití nových způsobů pouzdření, což bude znamenat kombinování několika čipů na jednom výsledném, a to jak vedle sebe, tak i nad sebou v patrech. Je ale velká otázka, jak tento vývoj bude pokračovat a dá se říci, že Intel je v tomto ohledu na rozdíl od AMD mnohem hůře čitelný. 
 
 
Zdroj: KitGuru


reklama