reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel bude více investovat i v Malajsii, do čeho půjde 7 mld. USD?

14.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel bude více investovat i v Malajsii, do čeho půjde 7 mld. USD?
Intel nedávno akceptoval požadavek americké vlády, aby více neinvestoval na území Čínské lidové republiky a nyní se dozvídáme o tom, že si chystá 7 miliard dolarů pro svá zařízení v Malajsii. Je tu spojitost?
Před měsícem jsme se dozvěděli o tom, jak Bílý dům přiměl Intel dále neinvestovat na území Číny. Šlo o další rozšiřování v Čengdu v Sečuánské provincii, kde má Intel zařízení CD1 a CD6, která jsou určena ne pro samotnou výrobu čipů, ale pro jejich testování a pouzdření. A my dobře víme, že Intel už v Malajsii provozuje celkem tři zařízení pro testování a pouzdření svých čipů, a sice KMO a KM5 (Kulim) a PG8 (Penang), takže je skutečně pravděpodobné, že jde právě o ty investice, o něž přijde Čína. 
 
 
Plán by měl být oficiálně ohlášen zítra na letiští v Kuala Lumpur, kde se sejde sám CEO Pat Gelsinger s malajským ministrem obchodu a ohlásí investici ve výši 7,1 miliard dolarů. Ty půjdou na stavbu zbrusu nového zařízení pro pouzdření čipů na Penangu (konkrétně v Bayan Lepas).
 
Mělo by tak jít i o pokročilé technologie jako Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB) či obecně Foveros a zkrátka pro pokročilé pouzdření a tvorbu CPU a SoC z více úzce propojených kusů křemíku. Jejich význam v poslední době roste a růst bude dál. Zatímco dříve šlo prostě jen o to, aby byl čip umístěn do pouzdra a bylo jej možné nainstalovat do patice či přímo připájet na desku, dnes už nejde o nic menšího než o zajištění dalšího pokroku včetně tvorby tak velkých heterogenních MCM čipů, jejichž výroba v podobě monolitů by byla už příliš drahá a složitá, anebo rovnou nemožná (reticle limit). Ostatně právě akcelerátory Ponte Vecchio by se v podobě monolitů už vytvořit nedaly. 
 
Pro Intel je investice 7 miliard v Malajsii do kapacit pro pouzdření další v pořadí, a to po již dříve ohlášeném rozšíření kapacit v Rio Rancho (Nové Mexiko), na něž půjde zhruba poloviční suma. A právě tam se Intel také specializuje na technologie Foveros či EMIB, což jen ukazuje jejich rostoucí význam. Ostatně ty se v posledních letech spíše jen vyvíjely a v samotných koncových produktech se objevovaly jen zřídka. V případě spotřebitelských produktů můžeme vzpomenout na okrajové Lakefield s Foveros a Kaby Lake-G s EMIB, ovšem už za necelé dva roky mají nastoupit procesory Meteor Lake, které vtáhnou takové technologie do mainstreamu.  


reklama