reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel chystá CPU Haswell s L4 cache a GT3e

16.4.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel chystá CPU Haswell s L4 cache a GT3e
Vypadá to, že nové procesory Intel "Haswell" budou daleko více variabilní, než se dosud myslelo. Nyní se objevily informace o procesorech Haswell, které budou zaměřeny na příští generaci ultrabooků a malých počítačů, které nebudou mít k...
Vypadá to, že nové procesory Intel "Haswell" budou daleko více variabilní, než se dosud myslelo. Nyní se objevily informace o procesorech Haswell, které budou zaměřeny na příští generaci ultrabooků a malých počítačů, které nebudou mít k dispozici dost místa pro samostatný grafický čip, a přesto mají nabídnout potřebný výkon i pro displeje s vysokým rozlišením (např. 3840 x 2160).




- klasický Haswell -


Řešením Intelu mají být speciální verze procesorů Haswell v podobě MCM (Multi-Chip Module), kde jsou tedy na jedné destičce dva čipy. Ten větší (viz obrázek dole) je inovovaný procesor Haswell se čtyřmi jádry, výkonným GPU GT3e se 40(?) shadery a ostatními částmi a ten menší je samotná L4 cache označovaná také jako L4 eDRAM cache.




- speciální Haswell s L4 cache -


Jak ukazuje následující obrázek grafický čip u speciální verze procesoru je větší než u klasické, a to velmi podstatně. Ovšem více napoví až hotové certifikace jader GT3e. A k čemu má sloužit ona L4 cache? Je to v podstatě logické. Dnešní integrovaná grafická jádra se spoléhají na systémovou operační paměť, takže nová cache poslouží jako vyrovnávací paměť vyhrazená pouze jim, což jednak urychlí práci samotné grafiky a potom také uleví hlavní paměťové sběrnici. To je podobný princip jako u AMD Sideport Memory.




- nalevo klasický Haswell a napravo speciální verze -


Intel tedy doufá, že toto řešení poskytne uživatelům alternativu ke slabším samostatným GPU NVIDIA a AMD, přičemž jádro GT3 bylo od počátku navrženo tak, aby bylo stejně výkonné jako GPU zmíněných firem s TDP kolem 20W. Otázkou je, jak se na výkonu projeví právě nová L4 cache.





Zdroj: VR Zone
reklama