reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel "Core i" skončí, od Meteor Lake přijde nové názvosloví Ultra

2.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel "Core i" skončí, od Meteor Lake přijde nové názvosloví Ultra
Po 15 letech se opět změní značení procesorů Intel. V mobilní sféře už zmizely nejlevnější řady Pentium a Celeron, nyní se odporoučí i "Core i", tedy modely jako i3, i5, i7 a i9. Od čipů Meteor Lake se totiž začne s novým označováním.
Označování Intel Core se poprvé objevilo před 20 lety, od té doby se přes řadu Core 2 (Solo, Duo, Quad) dostalo až ke Core i3/i5/i7/i9. Tak se stalo v roce 2008 a postupně se označování od Core i7 rozšířilo na další modely Core i3, i5 a high-endovou i9. Nyní se po 15 letech začneme loučit i s tímto označováním. První změny jsme už zaznamenali v rušení označení Pentium a Celeron, nově tu máme také posun v označování nově příchozích chipletových procesorů Meteor Lake. Tyto totiž písmenko "i" nahradí za marketingově asi zvučnější označení "Ultra". V jednom ze záznamů benchmarku Ashes of the Singularity se totiž objevil procesor Intel Core Ultra 5 1003H.
 
Intel Core
 
Intel navíc plánovanou změnu názvosloví potvrdil. Výše zmíněný procesor by měl být nástupcem nynějšího Core i5-13420H a benchmark ho vedl jako 18jádrový procesor s 18 vlákny. Zde ale půjde patrně chybu v rozpoznávání jader a vláken ještě nepředstavených procesorů. Každopádně tato změna se týká architektury Meteor Lake, která se má objevit pouze v mobilní sféře, což napovídá, že desktopové varianty si své označování ještě nějakou dobu ponechají. Kdy a zda vůbec i desktopové verze přejdou na nové značení, zatím není jasné. I přejmenovávání Celeronů a Pentií bylo oznámeno pro mobilní čipy, ale není jasné, jak se to v budoucnosti bude vyvíjet s těmi desktopovými. Nové mobilní procesory Meteor Lake by se měly objevit v druhé polovině letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama