reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel desktopové Broadwell ještě neodepsal

18.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel desktopové Broadwell ještě neodepsal
Možná že jste zaznamenali zprávu o tom, že Intel se chystá z procesorové nabídky vyřadit své dva jediné desktopové modely Broadwell. Tyto informace nejsou pravdivé, ale jak a proč se objevily?
Právě server IT World přinesl zprávu o tom, že procesory Core i7-5775C a Core i5-5675C končí, ačkoliv jde o unikátní modely, a to nejen díky tomu, že jsou v nabídce desktopových CPU generace Broadwell jediné a jediné i zůstanou. Jde také o to, že tyto procesory nabízí dosud nejvýkonnější integrované grafické jádro, které má Intel na trhu, a to GT3e (Iris Pro) se 128 MB eDRAM. To je aktuálně rychlejší než grafiky v desktopových APU od AMD, ovšem těm zase nemohou procesory od Intelu konkurovat svou cenou, která je dost vysoká.





Redaktor serveru Anandtech poté kontaktoval přímo Intel, aby zjistil, jestli se zpráva IT World může považovat za pravdivou a Intel rychle odpověděl, že zmíněné procesory se rozhodně ještě nechystá poslat do důchodu. Stále se vyrábí a vyrábět budou.

Vypadá to tedy, že si někdo spletl generaci Broadwell se Skylake. Intel totiž ve své roadmap nemá žádné desktopové procesory Skylake pro socket LGA 1151, které využijí výkonnou grafiku GT3e nebo GT4e. Čili Core i7-5775C a Core i5-5675C nemají své předchůdce a asi nebudou mít ani své nástupce. Intel také zatím nevypustil na trh ani jiné procesory Skylake s grafikami Iris Pro, tedy ani mobilní Skylake H. Ty by měly nastoupit až někdy v příštím roce, takže titul procesorů s nejvýkonnější grafikou Broadwellům ještě dlouho nic nevezme.

Intel se také potýká s tím, že desktopové Broadwell nedodává na trh v dostatečném množství, což se tedy týká amerického, neboť v Evropě a Asii k dostání jsou běžně. Takový Newegg ale má velice často tyto procesory nedostupné a dle Intelu by se situace měla zlepšit ještě do konce září.

Zdroj: Anandtech
reklama