reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel DG2 má zaútočit spíše na NVIDIA GA104 a AMD Navi 22

18.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel DG2 má zaútočit spíše na NVIDIA GA104 a AMD Navi 22
Známý leaker Tum Apisak zveřejnil nové informace o grafických čipech Intel DG2, a to konkrétně dosud neznámé verzi vybavené 448 jádry EU. Jde tak o mírně osekanou plnou verzi. Jaký má výkon?
Tum Apisak je velice známý a vcelku důvěryhodný autor nezaručitelných zpráv, který nás nyní informuje o rámcovém výkonu grafiky Intel DG2 vybavené 448 EU. Jde tak o osekanou verzi oproti plnotučnému GPU s 512 EU, což lze vynásobit osmi, abychom získali ekvivalentní počet shaderů srovnatelný s grafikami od AMD a NVIDIE. Jde tak o plných 4096 shaderů, anebo 3584 v případě nově zmíněné osekané verze. 
 
 
Prototyp plného čipu DG2 už také ukázal Raja Koduri, díky čemuž už tak bezpečně víme, že ten má opravdu nabídnout maximálně 512 EU. Pokusili jsme se také změřit jeho velikost, ale jako měřítko tu jsou pouze Koduriho prsty, čili i při nejlepší snaze půjde spíše jen o odhad. 
 
 
Od Apisaka se tak dozvídáme, že DG2 na 1,8 GHz vybavená 448 EU by měla mít o cca 8 procent nižší výkon než Radeon RX 6700 XT, a bude tak i slabší než GeForce RTX 3070. Ovšem jde o poněkud podivné srovnání vzhledem k tomu, že Radeon je v něm brán jako silnější karta oproti GeForce, ale my také nevíme, na základě jakého benchmarku bylo provedeno a zda jde vůbec o desktopové verze karet. 
 
Dále se ještě dozvídáme, že nejslabší očekávaná verze DG2 se 128 EU na 1,9 GHz má být o 12 procent výkonnější než GeForce GTX 1650. 
 
Tyto informace jsou ale vcelku konzistentní s předchozími informacemi o tom, že ta nejlepší karta s DG2 by měla být mírně slabší ve srovnání s kartou GeForce RTX 3080. Lze tak uvažovat o tom, že půjde proti GeForce RTX 3070 Ti, osekaná verze se 448 EU pak možná proti GeForce RTX 3060 Ti. Intel by také měl dostat na trh vedle slabé karty se 128 EU i její osekanou verzi s 96 EU, což už bude nefalšovaný low-end, který možná ani nebude určen pro desktopy. Své uplatnění takové karty jistě najít mohou a o výkon hardwaru ani nemusíme mít velké obavy a spíše jde o vývoj ovladačů a celkově softwaru, který je neméně důležitý a v tomto ohledu Intel zatím nemůžeme hodnotit. 
 


reklama