reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dnes představil dual-core serverový procesor Xeon

10.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel dnes představil dual-core serverový procesor Xeon
Dlouho očekávané dvoujádrové řešení Intel pro serverový trh konečně přišlo na svět a odpovědělo tak na půlroční nadvládu AMD v tomto segmentu. AMD má totiž dvoujádrové Opterony již od dubna. Nový procesor byl dříve znám pod označením Paxville...
Dlouho očekávané dvoujádrové řešení Intel pro serverový trh konečně přišlo na svět a odpovědělo tak na půlroční nadvládu AMD v tomto segmentu. AMD má totiž dvoujádrové Opterony již od dubna. Nový procesor byl dříve znám pod označením Paxville DP.



10. října 2005 se konečně dvoujádrový Xeon objevuje na scéně. Disponuje dvěmi jádry o frekvenci 2,8GHz. Každé jádro vyráběno 90nm procesem disponuje 2MB L2 cache, celkem jí tedy procesor obsahuje 4MB. Běží na sběrnici 800MHz a platformy pro tento procesor (Intel E7520 chipset) jsou vybaveny DDR2-400 pamětmi a PCI-Express sběrnicí. Samozřejmostí je Hyper-Threading, podpora 64 bitových instrukcí EM64T, Execute Disable Bit a také Demand-Based Switching s Intel Enhanced SpeedStep pro snížení spotřeby.




Podle měření Intelu je procesor ve srovnání s jednojádrovým procesorem Xeon na 3,6GHz s 2MB L2 cache rychlejší až o 51%. Ovšem jistojistě se najdou i programy, kde bude druhé jádro na nic a kde bude nový Xeon podávat nižší výkony kvůli své nižší frekvenci. Intel je z pochopitelných důvodů do svých grafů nezahrnuje.

Pro multiprocesorové stanice (tedy s více než dvěma procesory) tu bude řada Xeon 7000 (Paxville MP). Tyto procesory budou taktéž disponovat 800MHz sběrnicí a frekvencemi od 2,8GHz do 3,2GHz. Pro ně je určena platforma Intel E8501 (s nezávislou sběrnicí), ale podporována je i starší Intel E8500. Příští rok nás čekají 65nm procesory Dempsey, chipset Blackford a celá tato platforma pod názvem Bensley.

2,8GHz verze Xeonu je nyní za $1043 (asi 26.000Kč). Ceny dalších dual-core procesorů (řada 7000) budou známy do dvou měsíců.

Zdroj: www.intel.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama