reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dokončil vývoj procesů 20A a 18A, mají přijít v roce 2024

11.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel dokončil vývoj procesů 20A a 18A, mají přijít v roce 2024
Společnost Intel pracuje na nových výrobních procesech a dalším krokem by měly být verze 20A a 18A. U nich byl dokončen základní vývoj a nyní je potřeba dokončit další procesy, aby mohly být nasazeny od příštího roku.
Intel na dlouhou dobu zaspal na svém 14nm výrobním procesu, dlouho se mu nedařilo ani přejít na 10nm verzi, nicméně nyní by se chtěl konkurenci zase o něco více přiblížit a ideálně ji i překonat. Jedním z kroků by měly být nové procesy 20A a 18A, kde "A" reprezentuje angstromy. Vznikla nám tu totiž dost zmatečná situace, kdy např. 10nm proces Intelu dosahoval podstatně větší hustoty tranzistorů než 10nm proces u TSMC a nyní se už nedá srovnávat skoro nic s ničím. Ostatně i procesy 20A a 18A jsou z jednoho pohledu uváděny jako 2nm a 1,8nm procesy, z druhého by pak mělo jít v obou případech v podstatě o 5nm proces.
 
Intel 20A a 18A
 
Novinky přinesou technologii tranzistorů RibbonFET (nástupce FinFET z roku 2011) a PowerVia. Tyto technologie mají umožnit např. zvýšit hustotu tranzistorů, dovolit zvýšit max. frekvence v Boostu, také snížit úniky proudu a zlepšit efektivitu. Intel však chce procesy uspíšit, a tak by se 20A měl objevit v testovacím nasazení už v první polovině roku 2024 a 18A, který má být mírný vylepšením 20A, je nyní místo roku 2025 plánován na druhou polovinu 2024.
 
Stojí za tím ten fakt, že 18A měl využívat nové skenery ASML Twinscan EXE s optikou 0.55NA, který tou dobou nebude ještě dostupný, a tak se Intel rozhodl využít ještě starší Twinscan NXE s 0.33NA. Prozatím tu tak máme dokončení základního vývoje a tape-out technologií. Výše zmíněná data ale znamenají ověřovací testovací výrobu, ta velkosériová bude o něco později (např. pro 18A až v roce 2025). Intel chce využívat novou technologii nejen pro své čipy, ale patrně ji nabídne i svým partnerům v rámci IFS (Intel Foundry Services).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama