reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Lunar Lake, Jupiter Sound a DG3: další vývoj rodiny Xe se ukazuje

2.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Intel Lunar Lake, Jupiter Sound a DG3: další vývoj rodiny Xe se ukazuje
V ovladačích Intelu se objevily budoucí grafické produkty, které jsou aktuálně teprve ve vývoji. Jde o Lunar Lake, Jupiter Sound a DG3, které se pokusíme nyní zařadit do kontextu. Vedle toho tu ale máme i slíbený DG1 v podobě desktopových karet. 
Dle serveru Anandtech se totiž čip DG1 chystá v rámci samostatných desktopových karet, ale ještě než utrousíte poznámku o zbytečném produktu, nad nímž se můžeme leda pousmát, je třeba dodat, že Iris Xe MAX pro desktopy mají být k dispozici od začátku příštího roku jen jako OEM hardware. Na volný trh se tak tyto karty nedostanou a záležet bude pouze na Intelu a jeho partnerech, kde se uplatní. Více Intel neprozradil, a tak nevíme ani to, do jakých PC z hlediska jejich zaměření se DG1 dostane. 
 
 
My můžeme být zvědaví především na to, kdy se předvedou výkonnější grafiky Xe-HPG, ale zatím tu máme jen další útržkovité informace. O Arctic Sound a Jupiter Sound jsme mimochodem už slyšeli na začátku roku 2018 a už tehdy bylo Arctic Sound označeno za GPU 12. generace a Jupiter Sound za 13. generaci.
 
To platí i dnes, přičemž lze upřesnit, že Arctic Sound má být Xe-HP, čili serverový produkt tvořený až čtyřmi dlaždicemi spojenými pomocí EMIB, který využije paměti HBM2e. Jupiter Sound tak bude jeho následovník, o němž zatím nevíme v podstatě nic. Intel se však chystá předvést především díky Ponte Vecchio, které představují ještě vyšší "superpočítačový" stupeň Xe-HPC s ještě složitější sestavou snad až 16 dlaždic. Ostatně půjde o řešení pro první ExaFLOPS systém Intelu, superpočítač Aurora.
 
O Intel Lunar Lake (LNL) jsme ale dosud neslyšeli, takže kam si jej máme zařadit? Dle dostupných informací by to měla být 13. generace stejně jako Jupiter Sound a také DG3, ovšem už z označení Lake je zřejmé, že to nebude grafický čip, ale procesor s integrovanou grafikou 13. Generace. Máme tu tak nejspíše nástupce v řadě Rocket Lake - Alder Lake - Meteor Lake, čili produkt, který (možná) uvidíme až za pěkných pár let. 
 
Nyní tak čekáme především na Xe-HPG označované prostě jako DG2. Víme o nich jednak to, že mají nabídnout 512 jednotek EU (DG1 jich má 96), využijí paměti GDDR6 a na trh přijdou dle plánu někdy v příštím roce. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama