reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má jednat s TSMC o navýšení 3nm kapacit, nechce však prý naštvat Apple

7.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel má jednat s TSMC o navýšení 3nm kapacit, nechce však prý naštvat Apple
Je dobře známo, že společnost Apple funguje v TSMC jako žába na prameni, která si pro sebe schraňuje v podstatě veškeré kapacity moderních procesů. Ty ale bude potřebovat také Intel, a to už v přespříští procesorové generaci. 
Apple je bezesporu nejvýznamnější zákazník firmy TSMC, který si nárokoval i kapacitu jejího 5nm procesu, který by měla (částečně) opustit příští rok díky 4nm procesu a pak přijde na řadu 3nm proces. V druhé vlně pak obvykle následují ostatní firmy jako NVIDIA, AMD, Qualcomm a jiné, které využívají i uvolněné kapacity, což se má ovšem nástupem Intelu změnit. 
 
 
Není pochyb o tom, že Intel bude využívat kapacity TSMC mnohem více než dosud a že bude mít zájem i o moderní procesy a vyrábět si nechá zásadní produkty. Na druhé straně je tu stále Apple, který ale bude také potřebovat větší kapacity, respektive je již potřebuje, neboť už si nevyrábí jen mobilní SoC pro iPhony, iPady či hodinky, ale také vlastní čipy pro MacBooky, iMacy a dočkat se mají i desktopy či výkonné notebooky. V této situaci se tak asi na AMD nedá aplikovat rčení, že když se dva perou, třetí se směje. Zde to spíš vypadá, že třetí ostrouhá a poohlédne se jinde
 
Intel bude své produkty zatím vyrábět především svým 10nm procesem, což platí jak pro desktopové, tak i serverové procesory a snad jen čipy Ponte Vecchio budou znamenat potřebu moderních kapacit firmy TSMC, samozřejmě vedle grafik Xe, ovšem tam by mělo jít ještě o 6nm proces. 
 
V roce 2023 ale přijdou na řadu Meteor Lake a obecně generace, v níž má hrát hlavní roli 3nm proces firmy TSMC. O ten by právě mělo jít v případě ohlášené návštěvy vedení Intelu v TSMC, která proběhne ještě před Vánocemi. Dle DigiTimes (via MacRumors) se má jednat především o tom, že Intel bude chtít od TSMC další 3nm kapacity, neboť ty si měl rezervovat právě Apple. Otázka je, co za to Intel může a je ochoten nabídnout, přičemž by to mohla být i úzká spolupráce coby dalšího významného výrobce čipů, ale o tom se snad teprve ještě něco dozvíme. 
 
Toto je další zpráva, dle níž je patrné, že AMD asi opravdu ztrácí iluze o své budoucnosti u TSMC. Dosud se AMD mohlo těšit z toho, že má k dispozici přinejmenším srovnatelný výrobní proces jako Intel, ale pokud ten začne úzce spolupracovat s TSMC a využívat jeho nejnovější technologie, bude mít AMD obrovský problém z hlediska kvality použitých procesů i dostupných kapacit. Z tohoto hlediska by tak mohl skutečně být jediným východiskem právě Samsung. 
 
Nakonec je tu ještě jeden střípek informace, dle nějž se chce Intel vyhnout souboji s Applem o 3nm kapacity, čili bude chtít jejich navýšení. Otázka je, proč se chce souboji vyhnout a odpověď může být prostá. Intel může chtít přes všechna silná prohlášení a reklamní kampaň našlapovat kolem Applu opatrně, aby si jej neznepřátelil, neboť Gelsinger už před řadou měsíců oznámil, že cílem je získat Apple zpět, čili není třeba lidem z Cupertina hned dupnout na nohu, když to může jít i jinak. Ale to je pouze domněnka. 


reklama