reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel má zaplatit patentovému trollovi VLSI 949 mil. USD za porušení patentu

18.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Intel má zaplatit patentovému trollovi VLSI 949 mil. USD za porušení patentu
Intel a společnost VLSI vedou nejednu patentovou bitvu. Tu další prohrála společnost Intel a podle verdiktu, proti kterému se chce odvolat, má patentovému trollovi zaplatit téměř 949 milionů USD. Technologie se navíc už nevyužívá.
Patentových trollů je hodně a mezi ně se poslední dobou počítá i společnost VLSI Technology. Ta už nějakou dobu nefunguje a nyní spadá pod soukromou firmu Fortress Investment Group, která se snaží vytěžit maximum z patentů společnosti VLSI. Další soudní případ se týkal patentu US7247552B2, který VLSI získalo od holandského výrobce čipů NXP Semiconductors NV (a ten byl původem částí Philipsu). Tento patent se stal předmětem sporu mezi společnostmi VLSI a Intel, kdy to měl být Intel, kdo měl porušovat patenty společnosti VLSI a používat její technologii u svých procesorů.
 
Intel logo
ilustrační foto, autor: Nick Knupffer, CC BY-NC-SA 2.0, přes Flickr
 
Tato technologie se týká výroby procesorů, která měla snižovat negativní vlivy případných defektů při výrobě. Samotný patent je už pěkně starý, datuje se totiž do roku 2005 a jeho platnost má vypršet v roce 2025. Podle VLSI se tato technologie používala ještě u procesorů Skylake nebo Cascade Lake, tedy procesorů z let 2015 a 2019. Intel se naopak brání, že ji u svých CPU vůbec nepoužívá, výše zmíněné procesory mají technologie vyvinuté vlastními silami a dle jeho slov by technologie z patentu společnosti VLSI u moderních procesorů už ani nemohla vůbec fungovat. Nepřekvapí, že se Intel proti němu hodlá odvolat.
 
Není to zdaleka jediný spor, který spolu firmy mají. VLSI se snažilo loni z Intelu "vytřískat" 3 mld. dolarů za jiné patenty od NXP Semicondutors, které byly 20 let staré a týkaly se MP3 přehrávačů. Tehdy to vyhrál Intel. Ještě dřív to bylo 2,2 mld. USD, kdy to naopak vyhrálo VLSI. Intel už tehdy označoval VLSI za patentového trolla. Podle jeho slov VLSI nemá žádné produkty a jedinou možností příjmů jsou tak žaloby, takže si VLSI vzalo dva své patenty, které se už desetiletí nepoužívají, a nyní si řeklo, že za ně chce 2 miliardy. Intel se tehdy sice odvolal, ale neuspěl.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama