reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Meteor Lake přijdou v roce 2023 jako vícečipové procesory

24.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel Meteor Lake přijdou v roce 2023 jako vícečipové procesory
Intel si na rok 2023 chystá procesorovou generaci Meteor Lake, která by měla představovat pokrok na všech frontách. Půjde o první 7nm procesory Intelu určené pro běžná PC, a to konkrétně Core 14. generace. 
Dnes tu tak máme Core 11. generace, které budou už za týden na trhu a jde o známé Rocket Lake-S. Po nich budou následovat Alder Lake-S coby Core 12. generace, jež využijí 10nm proces Enhanced SuperFin, následovat bude 13. generace, a sice Raptor Lake-S a pak už 7nm procesory Meteor Lake v rámci Core 14. generace. 
 
Těšit se můžeme především na Alder Lake-S, které budou znamenat přechod na zcela novou architekturu s menšími a většími jádry, nový výrobní proces, sběrnici PCIe 5.0 i paměti DDR5, ovšem ještě s kompatibilitou s paměťmi DDR4. Raptor Lake-S budou spíše refresh, neboť nemají přinést ani nový proces, mikroarchitekturu jader a jejich počet, ale to se ještě uvidí. Jisté je, že teprve Meteor Lake-S budou další výrazný krok ve vývoji procesorů Intel mezi desktopy. 
 
 
Meteor Lake-S využijí jednak 7nm výrobní proces a od Pata Gelsingera se také dozvídáme, že budou založeny na více čipech tvořených různými procesy. Čili přesněji řečeno bude 7nm proces využit pro hlavní výkonné jádro, což odpovídá tomu, jak dnes své procesory staví i AMD. Intel by tak mohl nabídnout po jeho vzoru rovněž hlavní čiplet s procesorovými jádry a vedle něj pak nejspíše 10nm I/O čip. Rozdíl ale bude ten, že Intel nepropojí čipy na procesorové destičce datovými cestami vedenými skrz ni, ale s využitím technologie Foveros. Pravděpodobně půjde o křemíkové spoje EMIB, ale Foveros znamená mnohem více, takže se necháme překvapit..
 
 
Nakonec také nemusí jít pouze o dva čipy, ale třeba o tři, neboť byly zmíněny také jednotky XPU, které budou pravděpodobně určeny coby akcelerátory pro umělou inteligenci. Procesorový čiplet bude obsahovat nová velká jádra zvaná Redwood Cove v kombinaci s novými menšími jádry, jejichž označení ještě neznáme. Grafická architektura integrovaného čipu (třeba i ten bude samostatný) již má být na verzi 12.7, ovšem jinak se počítá se stejnou paticí, sběrnicí i paměťmi, čili LGA 1700, PCIe 5.0 a DDR5. 
 
Po Meteor Lake-S budou následovat Lunar Lake-S, o nichž jsme již věděli, ale neznáme téměř žádné podrobnosti. 
 
Z prezentace Gelsingera jsme se ale bohužel nedozvěděli nic o nových desktopových grafikách Xe-HP, které si Intel chystá. Možná že si právo zveřejňovat informace o těchto produktech nárokuje Raja Koduri a Gelsinger mu nepoleze do zelí. Ten se mimochodem ve své prezentaci rozloučil slovy "starý Intel je nový Intel", aby opět zdůraznil, že chce své firmě "vrátit někdejší slávu".


reklama