reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel: Nová architektura co dva roky

30.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel: Nová architektura co dva roky
Je to poměrně dlouhá doba, co je tu s námi architektura NetBurst a zajisté se všichni těšíme na novou architekturu Intel Core. První procesory budou na trhu za dva měsíce. Intel do budoucnosti počítá s podstatně rychlejším zaváděním nových...
Je to poměrně dlouhá doba, co je tu s námi architektura NetBurst a zajisté se všichni těšíme na novou architekturu Intel Core. První procesory budou na trhu za dva měsíce. Intel do budoucnosti počítá s podstatně rychlejším zaváděním nových architektur.



Vždy by se v rámci jedné architektury měly vystřídat dva výrobní procesy, ostatně to je patrné z obrázku. Intel Core nastoupí tento rok (tedy 2006) a v roce 2007 přejde na 45nm proces (Conroe se tak změní na Penryn). S tímto procesem bude v roce 2008 zavedena nová architektura Nehalem.

Pokud máte dojem, že jste toto jméno už někdy zaslechli, nemýlíte se. Nemělo jít tehdy o architekturu, ale o procesory, nástupce nynějších Pentií, jejichž frekvence měla být ze začátku 9,6GHz a 10,2GHz. Jak čas ukázal, NetBurst nebyl schopen uspokojivě dosáhnout ani 4GHz. I když mám za to, že nynější Pentia by se mohla vyrábět i v 4GHz verzích.

V roce 2009 pak Nehalem přejde na 32nm proces (jádro ponese název Nehalem-C), nový proces bude rovněž od roku 2010 využívat nová architektura Gesher. Všechny tyto architektury by měly být unifikované, tedy jak mobilní, tak i desktopové a serverové procesory by měly být založeny na téže architektuře. To sníží především náklady na vývoj.

Osobně mi není jasné, proč chce Intel zavádět nové architektury co dva roky. Pokud u Intel Core splní to co sliboval, jakože všechno nasvědčuje tomu, že ano, pak by s touto architekturou mohl vydržet alespoň čtyři roky. Vždyť vlastně i nově příchozí architektura Intel Core z jisté části vychází z Pentia M, které je odvozeninou Pentia III, které je vylepšením Pentia II a to má základ ještě v Pentiu Pro (rok 1995!). Příští týden by měl vyjít popis architektury Intel Core a tam se dozvíte více.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama