reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?

25.2.2014, Jan Vítek, článek
Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?
Doba se mění stejně jako chutě uživatelů, které jsou utvářeny nabídkou chytrých telefonů či tabletů a pokračující miniaturizací danou nástupem nových technologií jako SSD. Výsledkem je ústup tradičních PC do pozadí, ale je tu kategorie, která zažívá rozmach.
Kapitoly článku:
  1. Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?
  2. Intel NUC
  3. AMD Kabini útočí na NUC
  4. Gigabyte, Asus a ostatní
V poslední době se toho stalo mnoho, z čeho zastánce tradičních desktopových PC nebo i notebooků nemůže být nadšený. Tyto počítače už dávno nejsou tahouny a jejich situaci na trhu nevylepšili ani samotní výrobci, kteří se se svými inovacemi zaměřili jiným směrem. Už letos si budeme moci koupit chytrý telefon, jehož displej překoná v počtu pixelů většinu dostupných PC monitorů, které i s úhlopříčkou 24" nabízejí přinejlepším rozlišení 1920 x 1200, čili takové trošku lepší Full HD (čest výjimkám) a jedinou změnou za poslední roky je, že k panelům TN se konečně objevilo více alternativ ve větším počtu.

Když se podíváme jinam, třeba směrem k desktopovým procesorům Intel, pak ten má v nabídce již 4. generaci procesorů Haswell. Zde nám může dobře posloužit recenze Intel Haswell: souboj generací, kde jsme zkoumali nejlepší desktopové zástupce generací Sandy Bridge, Ivy Bridge a Haswell, což tedy znamená rozpětí tří let, čili výlet zpět do ledna roku 2011. Procesory jistě ukázaly postupný nárůst výkonu a představení některých nových technologií, například virtualizace VT-d, ovšem ve srovnání s vývojem v mobilním světě je jedná v podstatě o stagnaci a něco podobného platí i u grafických karet, kde nové generace ve velkém měřítku staví na starých čipech.




hybridní 2 in 1 PC od firmy Dell


Minulý rok měly prodeje PC dle představ Intel vzkřísit především nové typy notebooků a kříženců notebooků s tablety vycházející z Ultrabooků, ovšem ty zamířily přímo do propadliště dějin. Důvody pro to jsou především tři. Jednak tu je neucelený design, čili co řada, to jiný způsob vystavení dotykového displeje uživatelovým prstům a často těch způsobů bylo i více, což jen dokládá, že sami výrobci si ani nebyli jistí tím, jak to má fungovat. Úspěch pak nemohl zajistit ani velmi pomalý nástup systému Windows 8, který se bude v příštích verzích spíše přizpůsobovat uživatelům počítačů bez dotykového displeje a třetím důvodem byla a je často vysoká cena takových zařízení.

Můžeme tedy zůstat u osvědčené klasiky, čili desktopového počítače pro ty, kteří chtějí výkon, notebooku pro ty s potřebou mobility a kdo chce, může si přikoupit tablet a chytrý telefon. Problém výrobců a prodejců včetně Microsoftu ale je, že málokdo má potřebu oživovat hardware svého tři roky starého nebo i staršího počítače, když zbrusu nová karta, monitor, APU či procesor nepřinese výrazný rozdíl, pokud tedy mluvíme o produktech za rozumnou cenu. Otázkou do budoucna také je, jak se na PC dívají a budou dívat ti, kteří se nesetkali poprvé s klávesnicí, ale s dotykovým displejem.




- desktopové PC formátu Intel NUC -


A jak do toho zapadá platforma Intel NUC a minipočítače? Jednoduše, jde o malá, jednoduchá, levná a již dostatečně výkonná zařízení, která mohou v řadě případů nahradit ve srovnání obrovskou hučící a prach lapající krabici. Samozřejmě to nelze aplikovat na všechny případy a tím nejviditelnějším asi je právě třída herních PC, jejichž hardware se do krabičky s půdorysem 10 x 10 cm dnes nemůže vejít. Stejně tak se do ní nevejde ani jeden 3,5" pevný disk, ovšem tady již dnes mohou posloužit SSD a především ty na kartách s rozhraním mSATA a v závěsu jsou domácí NAS a cloudové technologie. Trh s PC určenými pro běžné uživatele dnes velmi pomáhá držet nad vodou právě herní PC a příslušenství, což můžeme snadno odvodit sledováním hardwarových novinek, kde se slovo "gaming" vyskytuje velmi často.

Moderní minipočítače by se však mohly stát novou kategorií, která pomůže udržet PC průmysl v zájmu uživatelů, a tedy i výrobců, i když ne ve zrovna tradiční podobě. My se tak nyní pokusíme zmapovat dnešní stav trhu a podívat se na to, co nabízí nebo si pro nás chystají různí výrobci, čili nejen Intel, ale i AMD a další firmy.
reklama