reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Haswell: souboj generací

6.6.2013, Jan Vítek, recenze
Intel Haswell: souboj generací
Hodiny firmy Intel udělaly další "tock" a nastoupila nová procesorová architektura u procesorů Haswell vyráběných již odladěným 22nm procesem. Podívejme se, co dokáže nový nejlepší desktopový Core i7 v porovnání s předchozími generacemi.

Nástup architektury Haswell

 
Již na podzim minulého roku jsme se věnovali architektuře Haswell, a sice především změnám, které přinese. My už se dnes můžeme zaměřit více na praktickou část věci, ovšem to neznamená, že k tomu nebude zapotřebí něco z teorie. Když to vezmeme od podlahy, architektura Haswell přichází v souladu se strategií Intelu, která byla před lety představena jako tick-tock. Jsou tu dva cykly, jež se dosud opakovaly zhruba po dvou 2 rocích, čili v jednom roce přišel tick (nový výrobní proces) a v dalším zase tock (nová architektura využívající již odladěný proces). Dosud byly aktuální procesory Ivy Bridge (recenze), u nichž byl poprvé využit 22nm výrobní proces, což u nich bylo to nejzajímavější, a proto je nyní řada na novou architekturu - Haswell.






Dnes si vyzkoušíme zástupce 4. generace procesorů Intel Core, a to konkrétně model Core i7-4770K "Haswell", tedy přímého následovníka procesoru Core i7-3770K "Ivy Bridge", jenž zase nahradil model Core i7-2700K "Sandy Bridge". Nutno podotknout, že ač tyto procesory znamenají rozpětí tří generací, vůbec to neznamená, že by Sandy Bridge už patřil do starého železa, spíše naopak. Jde stále o velmi výkonný model a je otázkou výsledků dnešního testu, zda Core i7-4770K přijde s přesvědčivě lepšími výsledky, které by uživatele přesvědčily k obměně hardwaru.

Nicméně zde půjde čistě o desktopový svět, jenž už není pro Intel tak zajímavý, jak ukazuje ve své hlavní prezentaci týkající se procesorů Haswell. Ta se hned ze začátku věnuje výhradně mobilním počítačům a příslušnému hardwaru, zatímco téma desktopů je odsunuto na samotný konec. Nejdříve se dozvíme, že se můžeme těšit na tenčí a tenčí notebooky, ultrabooky, konvertibilní notebooky, hybridní konvertibilní tablety s odpojitelným displejem a další podobná zařízení, která se objevila v poslední době a mezi nimiž už normální uživatel ztrácí přehled. Hlavním a společným heslem ale je "2 in 1", čili dva v jednom, což se týká z jedné strany telefonů a tabletů a z druhé strany ultrabooků a notebooků.





Intel evidentně směřuje k tomu, aby se na trh dostala mobilní zařízení, jež by svými funkcemi poskytla jednotnou alternativu k našemu smartphonu, tabletu i notebooku. A k tomu mají posloužit nové procesory Haswell slibující ještě nižší spotřebu a vyšší mobilní výkon než starší modely. Mimochodem se dočkáme také nové rodiny mobilních procesorů zaměřených na grafický výkon a lze očekávat, že se v příštích měsících bude objevovat stále více hybridních počítačů, jako je třeba Lenovo Twist a podobné. To znamená i větší rozšíření dotykových displejů a dle prezentace Intelu také hlasového ovládání.





Co nás ale čeká v desktopovém světě? Podle dalšího obrázku nic, nad čím by uživatelé stavící si své vlastní počítače zajásali. Intel se věnoval především třídě All in One, čili desktopovým počítačům integrovaným do monitoru, které rozdělil na klasické modely se stavitelným stojanem, velké tabletové typy a pak menší počítače zasahující i do mobilního sektoru. Dále zveřejnil jména výrobců, kteří se zavázali ke spolupráci na vývoji nových verzí počítačů All in One a především softwaru pro ně. Ten má být rozdělen na 7 kategorií - games, education, entertainment, health & wellness, business, content creation a lifestyle. Důraz je kladen především na hry a zábavu, ale i bez toho je jasné, že počítače All in One nejsou určeny pro nahrazení pracovních stanic.


Nový hardware - co můžeme čekat?


Jaký hardware si tedy pro nás Intel přichystal? V podstatě to dle jeho seznamu není nic překvapivého. Jde o mobilní procesory, desktopové procesory a příslušné čipové sady 8 Series. Co se týče mobilních procesorů, dočkáme se čtyř rodin s označeními H, M, U a Y, jež jsou odstupňované dle svého výkonu a spotřeby. Z jednoho slidu v další kapitole se však ještě dozvíme o dalším mobilním procesoru - Core i7-4770R





V případě desktopových procesorů to mají být modely K pro nadšence, kteří si je rádi pokusí přetaktovat, pak běžné modely bez zvláštního označení a nakonec nízkospotřebové S a T.





Nové procesory budou mít samy o sobě blízko k předchozím modelům, alespoň dle základního uspořádání. Maximem u desktopových a mobilních verzí zůstávají 4 fyzická jádra a samozřejmě nepřijdeme ani o HyperThreading. Vedle tu budou i 4 další obvyklé části, čili grafické jádro, sdílená paměť L3 (Smart Cache), paměťový řadič DDR3 se dvěma kanály a zbytek "uncore". Toto všechno tedy zůstává stejné jako u Ivy Bridge, a to společně se 64 kB L1 cache (půl instrukční a půl datové) a 256 kB L2 cache na jádro.

V další kapitole se zaměříme na novinky, jež se sice budou týkat především mobilních procesorů, ale ani v našem dnešním testu by rozhodně neměly zůstat bez povšimnutí.
reklama