reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel odhaluje rychlou SSD sérii 750

3.4.2015, Jan Pánek, aktualita
Intel odhaluje rychlou SSD sérii 750
Intel přestavil novou řadu SSD pamětí do slotu PCIe, která nabízí dost zajímavé rychlosti v kombinaci s přijatelnou cenou. Zatím byly odhaleny 400GB a 1,2TB modely. Bohužel v repertoáru chybí 800GB model.
V dnešní době, kdy klasické plotnové HDD začaly značně brzdit výkon počítačů, se nejprve objevily revoluční SSD disky, které problémy ve velké míře vyřešily. Jejich jediným úskalím je, že se ve většině případů vážou na 'pomalé' rozhraní SATA. Pomalé ve smyslu, že jsou schopny pracovat s mnohem vyššími rychlostmi, ale brzdí je propustnost.

A proto se na trhu začaly objevovat SSD disky pro rozhraní PCIe, které již zcela dokáže využít jejich potenciál. Již jsou na trhu několik let, ale vždy se jednalo o trošku vyšší cenovou kategorii než v případě klasických SSD.





Intel ale právě představil novou řadu SSD na bázi PCIe, které nabídnou opravdu zajímavé rychlosti a relativně zajímavou cenu, která má však stále daleko k ceně klasických plotnových disků. V jeho případě se jedná o rozhraní NVMe, které si konečně našly svou cestu do klasických počítačů, protože NVMe je pro paměti vhodnější.

Rychlosti se v případě 1,2TB verze pohybují až okolo 2 400 MB/s v případě sekvenčního čtení a 1 200 MB/s v případě sekvenčního zápisu. IOPS se vyšplhalo k hodnotě 440 000 pro čtení a 290 000 pro zápis, což je v obou případech až 4násobná hodnota oproti jiným SSD.





Série 750 je založena na 20 nm MLC NAND, které jsou spojeny až 18 kanály. 9 procent SSD je vyhrazeno pro případ, že některé části disku odejdou do křemíkového nebe. Podle Intelu je tato řada kompatibilní s čipsety Z97 a X99, což by se pravděpodobně nemělo vylučovat s možností, aby i ostatní čipsety byly kompatibilní. Ohledně systémů jsou podporovány OS vyšší než 64bitové Windows 7.

A již dříve zmiňovaná cenovka se vyšplhala k 389 dolarům (asi 9850 Kč) pro 400GB verzi, takže se s cenou dostáváme pod dolar za GB. To samé lze říct o 1,2TB verzi, která má ještě lepší poměr cena/GB. Stojí 1 029 dolarů (asi 26 000 Kč). V zahraničí je tato řada již dostupná, takže se můžeme těšit na první reálné testy, zda výkon skutečně odpovídá měřením Intelu.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama