reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel oficiálně uvedl procesory Core 2 Duo a Extreme: Conroe a Merom již pomalu putují do obchodů

27.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel oficiálně uvedl procesory Core 2 Duo a Extreme: Conroe a Merom již pomalu putují do obchodů
Dlouho očekávaný den konečně nastal. Příchod nové architektury Intel Core do desktopového a mobilního trhu je zde. Dnes bylo představeno 10 nových procesorů Intel, pětice je desktopová (Conroe), dalších pět procesorů je mobilních (Merom)....
Dlouho očekávaný den konečně nastal. Příchod nové architektury Intel Core do desktopového a mobilního trhu je zde. Dnes bylo představeno 10 nových procesorů Intel, pětice je desktopová (Conroe), dalších pět procesorů je mobilních (Merom).



Popis architektury jsme sice již uveřejnili, pojďme si však některá fakta připomenout. Procesor obsahuje neuvěřitelných 291 milionů tranzistorů (to už je téměř tolik, co mají high-endové grafické čipy), přitom má mít v průměru o 40% nižší spotřebu elektrické energie než předchůdce a to při výkonu vyšším taktéž o 40%.



Nové procesory se také stanou součástí několika platform společnosti Intel, známého Intel Centrina, nové multimediální platformy Intel Viiv a podnikové Intel vPro. Procesory podporují Intel Virtualization Technology, 64-bitové instrukce (kde však podle prvních testů nepodávají procesory takové výkony, jaké by měly).



Procesory jsou podporovány čipovými sadami Intel 975X, novou řadou chipsetů Intel 965 a mobilními verzemi Intel 945. Intel P965 již byl před nějakou dobou představen, Intel G965 s integrovanou grafikou a podporou technologie Intel Clear Video Technology se představuje nyní.



Inovace jsou zahrnuty například v technologiích Intel Wide Dynamic Execution (14-stupňová pipeline, možnost zpracovat až čtyři instrukce za takt), Intel Smart Memory Access (zmenšuje počty přístupů do pomalejší paměti RAM vylepšeným algoritmem predikce), Intel Advanced Memory Cache (sdílená L2 cache, kdy každé jádro může využívat libovolnou její část, jedno jádro může v některých situacích využívat i plnou velikost) a Intel Advanced Digital Media Boost (optimalizace instrukcí SSE, vykonány vždy v jediném taktu procesoru).



Mobilní procesory navíc disponují vylepšenými technologiemi Intel Dynamic Power Coordination (koordinace technologie Intel SpeedStep a přechodů do klidových režimů pro každé jádro zvlášť), Intel Dynamic Bus Parking (umožňuje vypnout čipovou sadu při úsporných režimech) a Enhanced Intel Deeper Sleep with Dynamic Cache Sizing (úspora energie odesláním dat z cache do hlavní paměti, vypnutí cache a následné snížení napájení CPU).

Desktopovou nabídku tvoří čtyři procesory Intel Core Duo a jeden Core Extreme. Jejich přehled se základními údaji naleznete v tabulce.



Cena nejdražšího modelu Extreme je jen o jediný dolar pod hranicí $1000. Ostatní procesory mají již cenovou politiku nastavenu poměrně příznivě, vždyť nejlevnější Core 2 Duo je u nás k dispozici za přibližně 5500Kč s DPH. Nyní se podíváme na mobilní procesory jejichž ceny však zveřejněny nebyly.



Přestože by procesory měly být již dnes k dispozici (procesory byly již před oficiálním uvedením na trh dodávány některým dodavatelům), první sestavy s těmito procesory a první procesory vůbec (u nás v ČR) se objeví patrně až začátkem srpna. Notebooky s procesory Intel "Merom" na sebe patrně nechají čekat až do konce srpna.

Zdroj: www.digitimes.com, www.reghardware.co.uk, www.computerworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama