reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Pentium 4 Extreme Edition 955 je tady!

28.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel Pentium 4 Extreme Edition 955 je tady!
Tak je to tady. 65nm procesor společnosti Intel s dvěmi jádry kódově označovaný Presler, je zde. Hlavním rozdílem oproti Smithfieldu je především samotné uspořádání čipu. Zatímco Smithfield používal zdvojené jádro Prescott, Presler už využívá...
Tak je to tady. 65nm procesor společnosti Intel s dvěmi jádry kódově označovaný Presler, je zde. Hlavním rozdílem oproti Smithfieldu je především samotné uspořádání čipu. Zatímco Smithfield používal zdvojené jádro Prescott, Presler už využívá dvě nezávislá jádra a je tedy možno spojit jakákoli dvě jádra z waferu.



Samozřejmě, některé problémy zůstaly. Jedná se o komunikaci obou jader, která probíhá přes FSB a nikoli přímo mezi jednotlivými jádry. FSB však byla zvýšená z 800MHz na 1066MHz. Stejně tak se zvětšila paměť L2 cache z 1MB na jádro na 2MB. Celkem je tedy procesor vybaven 4MB L2 cache.

Zvýšená byla rovněž frekvence procesoru. Zatímco Extreme Edition 840 běžel na 3,2GHz, Extreme Edition 955 už běží na 3,46GHz. Přestože byla použita 65nm výrobní technologie, rozšíření sběrnice, zvýšení frekvence a přidání paměti cache neumožnilo jít se spotřebou dolů a je tedy nutno procesor opravdu pořádně chladit jinak se začne ochlazovat pomocí prázdných cyklů, což má značně nepříznivý dopad na výkon.

Přestože byl takto zvýšen výkon, podle prvních testů na AMD Athlon 64 X2 4800+ ani zdaleka nestačí (vyhrál v jednom jediném testu). Stejně jako tento Athlon, i Pentium XE 955 je pořádně drahým kouskem, cena má činit $999. Tedy něco kolem "lidových" 30000Kč včetně DPH.

Zdroj: www.techreport.com, www.bit-tech.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama