reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Pentium 4 Extreme Edition 955: První informace

3.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
Intel Pentium 4 Extreme Edition 955: První informace
Nový procesor řady Extreme Edition ponese kódové číslo 955. To vyjadřuje přechod na 65nm technologii. Tento procesor bude tikat na frekvenci 3,46GHz při sběrnici 1066MHz. Bude se jednat o dvoujádrový procesor, z čehož při dané výrobní technologie...
Nový procesor řady Extreme Edition ponese kódové číslo 955. To vyjadřuje přechod na 65nm technologii. Tento procesor bude tikat na frekvenci 3,46GHz při sběrnici 1066MHz. Bude se jednat o dvoujádrový procesor, z čehož při dané výrobní technologie plyne použití jádra Presler.



To bude disponovat 2MB L2 cache pro každé jádro, tedy 4MB cache celkem. K tomu bude navíc podporovat virtualizační technologii. Bohužel spotřeba činí stále 130W. Oproti modelu 840 však běží na vyšší frekvenci s širší sběrnicí a dvojnásobnou cache, takže je vidět, že se 65nm výrobní technologie přece jen trochu projevuje. Přestože bude procesor určen do patice LGA775 a nebude mít vyšší nároky na napájení, v deskách s chipsetem i955X nepoběží. Přímo vyžaduje nový chipset i975X.

Procesory Intel Pentium Extreme Edition se pyšní odemčeným násobičem, který umožňuje overclockerům podstatně zábavnější hrátky s procesorem a jeho taktováním.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama