reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel plánuje stavbu Aurory, superpočítače s grafikami Xe a výkonem jednoho exaFLOP

20.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel plánuje stavbu Aurory, superpočítače s grafikami Xe a výkonem jednoho exaFLOP
O superpočítačích třídy exascale, čili schopných dosáhnout výkonu už alespoň jednoho exaFLOP, se mluví už dlouho. Prvním či jedním z prvních takových systému by měla být Aurora, na níž je zajímavé využití grafik Xe od Intelu.
Superpočítač Aurora se s jistotou stane nejvýkonnějším systémem v USA a práce na něm mají již pomalu probíhat, i když to hlavní v podobě hardwaru od Intelu ještě ani neexistuje. Jedná se o projekt v hodnotě půl miliardy dolarů, který vyústí v systém s výkonem až kolem 1 exaFLOP, což je 1018 operací za sekundu. Instalován bude v Argonne National Laboratory a jeho výkon využije americké Ministerstvo energetiky (DOE). 
 
 
Jak je také dobře vidět z designu, vedle Intelu na tomto počítači bude pracovat také firma Cray. Hotovo by mělo být v roce 2021 a Aurora by v tu dobu měla mít asi 7x vyšší výkon než dnes nejsilnější superpočítač Summit a sama bude představovat jeden z prvních systémů pokořujících hranici exascale, přičemž ta předchozí (petascale) byla překonána systémy v roce 2008. Zabere to tak více než dekádu, ale zato jde o 1000násobné navýšení výkonu. 
 
Co se týče příspěvku Intelu, pak ten bude naprosto zásadní. Aurora bude obsahovat budoucí procesory Xeon Scalable, paměti Optane DC Persistent, čipy grafické architektury Xe a programovací framework Intel OneAPI. Cray zase dodá svůj superpočítačový systém Shasta, a to konkrétně přes 200 skříní a propojující rozhraní Slingshot s příslušným softwarem. 
 
Aurora bude nasazena pro "tradiční HPC" účely a vedle toho také pro umělou inteligenci. Využita bude třeba pro běh kosmologických simulací, virtuální testování nových léčiv nebo hledání materiálů pro efektivnější solární články. 
 
ministr DOE Rick Perry a vpravo nový CEO Intelu Robert Swan
 
K Auroře se také vyjádřil Raja Koduri, který má na starosti vývoj architektury Xe, jež bude dle očekávání pro dosažení stanoveného výkonu naprosto zásadní. Dozvěděli jsme se tak, že Xe vychází ze slova exascale a původně mělo jít o eXe jako zkratku hesla "eXascale for everyone".  
 
Zdroj: Hexus.net 


reklama