reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje, Alchymisté nastoupí během zimy

26.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje, Alchymisté nastoupí během zimy
V poslední době vyvstala otázka o tom, kdy chce Intel vůbec vyslat na trh desktopové verze svých prvních herních karet Xe-HPG. Ukázalo se totiž, že přednost asi dostanou mobilní verze pro notebooky. 
Je jasné, že Xe-HPG zvaný Alchemist je materiál pro příští rok a alespoň nějaké podrobnosti o samotných produktech by měl přinést lednový CES 2022. Byla tu ale otázka, zda Intel nejdříve nevrhne na trh mobilní verze svých herních Xe, aby ty desktopové dorazily později a potažmo mnohem později.
 
Bylo by to i logické a svým způsobem vstřícné rozhodnutí vůči hráčům, neboť mobilní karty se většinou dostávají do jejich rukou společně s příslušnými notebooky, zatímco desktopové by se mohly stát snadnější obětí scalperů a také o ně mají vyšší zájem těžaři (hashrate omezen nebude). Na druhou stranu by se zájemci o desktopové grafiky z řad hráčů neměli přehlížet, neboť DIY segment herních PC už dostal dost na frak a nyní se oči obrací právě k Intelu, zda ten s neutěšenou situací něco neudělá. 
 
 
Dobrá zpráva je, že máme potvrzen nástup generace Alchymist během prvního kvartálu 2022, čili do konce března. Stále ale nevíme, zda náhodou nepůjde pouze o mobilní verze, neboť se mluví prostě jen o samostatných GPU. Musíme si tak počkat na nové informace od leakerů a pak až na potvrzení od samotného Intelu. 
 
 
Ten si nechá nebo už snad nechává vyrábět GPU Xe-HPG v továrnách firmy TSMC na jejím 6nm procesu N6. Karty budou kompatibilní s DirectX 12 Ultimate, což znamená vedle ray tracingu i podporu mesh shaderů, bude tu sampler feedback i variabilní shadery. Jako konkurence především pro NVIDIA DLSS pak přijde technologie Xe Super Sampling a v případě těch nejvýkonnějších verzí s 512 Xe Core by měl být reálný výkon asi někde na úrovni GeForce RTX 3070 a 3070 Ti. 


reklama