reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje datum dostupnosti Rocket Lake-S, předčasný prodej se mu nelíbí

2.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje datum dostupnosti Rocket Lake-S, předčasný prodej se mu nelíbí
Na konci minulého týdne se k německým zákazníkům dostalo alespoň 120 procesor Core i7-11700K z nové generace Rocket Lake-S, která ale bude vypuštěna na trh až na konci tohoto měsíce. Co na to Intel?
Bylo by divné, kdyby očividně předčasný prodej procesorů Core i7-11700K v německém obchodě Mindfactory zůstal bez odezvy Intelu. Ten dosud jen částečně představil generaci Rocket Lake-S a konkrétně zmínil pouze model Core i9-11900K, čili v Německu se prodával procesor, který nebyl ani formálně představen, natož pak vypuštěn na trh. 
 
 
Intel nyní dává veřejnosti vědět, že bere ujednání s distributory a prodejci ohledně embarg na nové produkty velice vážně, zároveň ví o jistém prodejci, který prodával dosud nepředstavené produkty a chystá se učinit odpovídající opatření. Jaká konkrétně budou, to se asi ani nedozvíme (určitě ne oficiální cestou) a to pochopitelně závisí na podepsané dohodě. Zároveň Intel píše, že nemůže komentovat to, co dělají jednotliví prodejci. Firma je v neustálém kontaktu se svými partnery a obsah vedených diskuzí je důvěrný. 
 
Zajímavé je, že dle názoru zástupců obchodu Mindfactory bylo možné procesory Core i7-11700K již nabízet, takže je otázka zda jde o nějakou skulinku v ujednání, kterou obchod zkusil využít, o prostou chybu (možná distributora), anebo prostě o to, že se v Mindfactory na embargo z vysoka vybodli. 
 
Intel také serveru HardwareLuxx, který od něj získal i výše uvedené vyjádření, zároveň potvrdil, že procesory Rocket Lake-S se začnou prodávat 30. března v 15:00 našeho času. To zcela odpovídá starším zprávám, čili by mohlo platit i to, že 16. března (či o den dříve) budou představeny.
 
 
Server wccftech mezitím přišel s úplnými specifikacemi nových Core i9 a Core i7 (i5 bohužel ne). Ukazují se i konfigurace turba, dle nichž by právě Core i9 z generace RKL-S nemusela být zrovna populární procesory a právě Core i7-11700K by mohl být mnohem oblíbenější než Core i9-11900K, který se může pyšnit v podstatě jen taktem vyšším o 200 až 300 MHz a to ještě musí zapracovat Thermal Velocity Boost. Cenový rozdíl mezi těmito procesory má být přitom cca 120 eur. 
 
Zajímavý je také rozdíl v základní frekvenci, která je v případě jmenovaného Core i7 kupodivu o 100 MHz vyšší než u Core i9, takže si radši ještě počkejme na oficiálně zveřejněné specifikace, což by Intel mohl zvládnout snad právě v polovině března.  


reklama