reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrzuje, Tower Semiconductor bude jeho

15.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel potvrzuje, Tower Semiconductor bude jeho
Oficiální zprávu, v níž sám Intel potvrzuje akvizici firmy Tower Semiconductor, jsme předběhli doslova jen o pár hodin. Nyní je tak už jisté, že Intel tuto firmu získá, ovšem jaké podrobnosti se k tomu dozvíme? 
Intel dnes vypustil do světa tiskovou zprávu, v níž potvrzuje akvizici firmy Tower Semiconductor, jednoho z výrobců čipů na zakázku. Nejde o firmu disponující moderními výrobními procesy, spíše naopak, ovšem jde tu o výrobu specializovaných čipů pomocí rovněž specializovaných technologií a také o celou řadu továren. Některé z nich vlastní sama Tower Semiconductor a pak tu je i trojice japonských továren spadajících pod firmu TPSCo, kterou Tower provozuje společně s Nuvoton Technology Corporation Japan (NTCJ) a má v ní 51procentní podíl. 
 
 
Je jasné, že Intel by těžko dané továrny dokázal využít pro zcela vlastní účely a ve své zprávě nyní sám potvrzuje, že jde spíše o součást plánu stát se jedním z největších výrobců čipů na zakázku a že chce diverzifikovat své portfolio výrobních procesů. Je tak zřejmé, že tato akvizice spadá do plánu IDM 2.0 a záměru Intelu využít své výrobní kapacity podobným způsobem jako Samsung, čili pro vlastní účely, ale z velké části i pro výrobu cizích čipů v rámci vzkříšené Intel Foundry. 
 
Nyní již tak dle Intelu padlo definitivní rozhodnutí a dle dohody bude Tower Semiconductor odkoupen za 53 dolarů/akcii, což představuje celkovou hodnotu cca 5,4 miliardy dolarů. Tu Intel dokáže složit ihned v hotovosti, přičemž uzavření celé transakce se očekává někdy za rok, až skončí veškerá šetření antimonopolních úřadů. Poté by se firma Tower měla stát nedílnou součástí divize Intel Foundry Services, a to možná stále pod vedením Dr. Randhira Thakura.
 
Tower Semiconductor tak bude pokračovat ve své práci, a sice ve výrobě RF čipů, napájecích čipů, průmyslových senzorů, atd. Jde tak o produkty určené pro mobilní zařízení, automobilovou výrobu či napájecí zařízení. Jde tu celkově o kapacitu kolem 2 milionů waferů ročně, přičemž Intel počítá i s možností dalšího růstu a rozšiřování kapacit v Texasu, Izraeli, Japonsku, ale také v Itálii. 
 
Zdroj: TZ Intel


reklama