reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel přinese do PC světa karty s Thunderbolt 2

15.11.2013, Jan Vítek, aktualita
Intel přinese do PC světa karty s Thunderbolt 2
Rozhraní Thunderbolt od Intelu je na světě již přes rok a půl, od letošního října dokonce ve verzi Thunderbolt 2 s propustností 20 Gbps, a přitom se s ním v PC světě téměř nesetkáme. Intel to chce změnit se svým nově ohlášeným programem Thunderbolt ready.
První verze rozhraní Thunderbolt, kterou jsme si vyzkoušeli v recenzi rámečků Seagate GoFlex a Backup Plus, byla tedy již od letošního podzimu následována druhou generací Thunderbolt 2. Tu už slíbila základní deska Asus Z87-Deluxe/Quad a není náhodou, že první firmou spolupracující na programu Thunderbolt ready je právě Asus.





Thunderbolt je tedy zvláště ve své nejnovější verzi s 20 Gbps a podporou protokolu DisplayPort 1.2 tím nejrychlejším rozhraním svého druhu, které je na PC dostupné. Kazí to ovšem cena, a to především cena příslušných kabelů. Co s tím tedy chce Intel udělat?

Hodlá rozšiřovat Thunderbolt 2 mezi PC desktopy a pracovními stanicemi pomocí samostatných karet, které se budou moci instalovat na všechny základní desky, které přijdou s logem "Thunderbolt ready". Karta využije tři dostupná rozhraní desky, a to jednak jeden slot PCI Express, dále headery rozhraní GPIO a nakonec se externím kabelem propojí s DisplayPort 1.2. Příkladem budiž zobrazená karta Asus ThunderboltEX II, která přijde na trh ještě letos v prosinci.

Nejde tedy o žádnou vyloženě speciální výbavu, takže uživatel si bude moci příslušnou kartu i dokoupit a nainstalovat na vhodnou desku. Nicméně počet modelů nabízejících toto rozhraní se má prý v nejbližší době podstatně zvýšit.

Firmu Asus pak mají následovat další výrobci, kteří v příštím roce mají nabídnout příslušné karty, základní desky nebo celé počítače. Mění se tedy především to, že budou k dispozici přídavné karty s novým Thunderbolt 2. Otázkou a potenciálním problémem ale stále zůstává cena takovéhoto řešení a je víceméně zřejmé, že připlatit si budou ochotní spíše profesionálové a uživatelé, kteří na poměr cena/výkon příliš nehledí.

Zdroj: TZ Intel
reklama