reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel pro evropskou továrnu žádá téměř 10 mld. USD na pobídkách

3.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel pro evropskou továrnu žádá téměř 10 mld. USD na pobídkách
Patrick Gelsinger na konci minulého týdne navštívil Evropu a jednal se zástupcem Evropské unie i na téma stavby zbrusu nové továrny. Nyní se dozvídáme první informace o tom, co Intel zamýšlí a požaduje. 
Evropská unie má velký zájem na tom, aby na jejím území vyrostla moderní továrna na výrobu čipů, ovšem především kvůli tomu, že její kapacity by mohly sloužit potřebám evropských firem. Pokud jde o Intel, pak zvláště ten své moderní provozy potřebuje především pro své vlastní produkty, nicméně i otázka o případné zakázkové výrobě čipů jistě mohla být tématem jednání mezi Patrickem Gelsingerem, šéfem Intelu a Thierry Bretonem, komisařem pro průmysl a vnitřní trh EU. 
 
 
Bylo zřejmé, že Intel nebude chtít celý nový podnik financovat sám a že bude žádat pobídky. Nyní se dozvídáme, že Gelsinger si představuje obnos 9,7 miliardy dolarů či 8 miliard eur. Gelsinger k tomu uvedl, že bude vyžadovat značný obnos jednoduše kvůli tomu, aby měl motivaci stavět v EU a ne v Asii, kde by tak stejný podnik vyšel levněji. To ostatně platí také pro dvě nové Arizonské továrny, čili Intel žádá o podobnou věc také americkou vládu. 
 
Je také třeba poznamenat, že Intel se od oné konkrétní částky 8 miliard eur později distancoval a uvedl, že o žádné specifické sumě se navenek nezmínil. 
 
Thierry Breton také představil svůj plán na zvýšení podílu Evropy na celosvětové výrobě čipů na 20 procent v průběhu příštích 10 let, takže je zřejmé, že Intel z hlediska pobídek asi dosáhne svého, pokud má mít EU skutečný zájem na dosažení daného cíle. Tchaj-wan totiž aktuálně nemá o Evropu zájem, o případných plánech Samsungu zatím nevíme, takže je nemyslitelné, aby EU dala Intelu košem. 
 
Gelsinger také už při své návštěvě zkoumal, kde by asi tak nová továrna mohla být umístěna, ale o tom se zatím nedozvíme nic. Sám Breton popsal rozhovor s Gelsingerem jen jako obsáhlou diskusi, což nám nic neřekne. Později ale uvedl, že "Evropa drasticky zvýší svou výrobní kapacitu, a to jak sama vlastními silami, tak i pomocí zvolených partnerů, aby byly zajištěny dodávky". Tento záměr už vřele uvítal německý Infineon. 
 
Breton bude také právě zítra jednat s řediteli dvou významných holandských společností. Bude to jednak ASML, první a zatím jediný výrobce strojů pro extrémní ultrafialovou litografii a pak NXP Semiconductor, výrobce čipů. 


reklama