reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel protlačuje mobilní procesory do desktopů (barebone PC)

1.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel protlačuje mobilní procesory do desktopů (barebone PC)
Malé počítače (small form factor PC) nabízejí plnou funkčnost počítače na malém prostoru. Ten má za následek horší možnosti chlazení a je tedy dobré používat úspornější komponenty, které tolik nehřejí. Ačkoli možnost využívat mobilní procesory...
Malé počítače (small form factor PC) nabízejí plnou funkčnost počítače na malém prostoru. Ten má za následek horší možnosti chlazení a je tedy dobré používat úspornější komponenty, které tolik nehřejí. Ačkoli možnost využívat mobilní procesory není nikterak nová, Intel až nyní začal své mobilní procesory výrazněji podporovat pro toto využití.



V kombinaci s microATX nebo picoBTX deskou tak dostanou výrobci tichý, příliš nehřející a výkonný systém. Použít lze prakticky všechno od Celeronů M a Pentií M až po nejnovější Core Solo či dvoujádrové Core Duo. Pro zvýšení zájmu a prodeje hodlá Intel certifikovat tyto počítače a základní desky v nich použité. Tedy něco na způsob Centrina nebo spíše Viiv.

Jak se mobilním procesorům v barebone počítačích po kampani Intelu povede, ukáže až čas. Menším negativem je absence podpory 64-bitových instrukcí, ale to spousta majitelů pravděpodobně překousne.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama