reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel prý letos změnil obchodní strategii na pomoc Skylake a W10

24.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Intel prý letos změnil obchodní strategii na pomoc Skylake a W10
V tomto roce nebyly prodeje počítačů PC a příslušných komponent nijak dobré, a to hned z několika důvodů. Ukázalo se také, že Intel letos změnil svou obvyklou obchodní strategii, aby zajistil dobrou výchozí pozici pro Skylake a potažmo Windows 10.
Letos výrobci PC hardwaru značně pocítili snížený zájem o hardware, což někteří přičítají tomu, že PC prostě umírá, a to v desktopové i notebookové podobě. Je pravda, že o PC už není takový zájem jako kdysi, a to vlivem konkurence mobilních zařízení a také kvůli prostému faktu, že i několik let starý počítač řadě uživatelů včetně hráčů prostě stačí. Každý nepotřebuje hrát ve 4K a na Full HD dnes bohatě stačí i průměrné PC. Nicméně PC se umřít nechystá.





Je také zřejmé, že řada uživatelů čekala na druhou polovinu tohoto roku, tedy konkrétně na procesory Skylake (na ty se v podstatě ještě čeká) a na Windows 10, tedy i proto byly prodeje v prvním pololetí velice slabé. Intel přitom tradičně právě v prvním pololetí každého roku na trh dodává větší množství procesorů, aby výrobci počítačů a prodejci byli připraveni na zvýšený zájem uživatelů v druhém pololetí. Teď se ale logicky zachoval jinak a v prvním pololetí naopak dodávky snížil, aby pomohl vyprázdnit sklady.

Takto se Intel zachoval alespoň dle Tech Trader Daily, který uvádí, že v první polovině tohoto roku Intel dodal na trh o 3 miliony procesorů méně oproti "normálu", zatímco obvykle je tomu právě naopak. Výrobci PC tak budou v podstatě nuceni kupovat nové procesory Skylake, kvůli čemuž by starší modely počítačů PC a notebooků měly z trhů rychle mizet, čili přechod na novější platformu by měl být rychlejší. To se však nutně nemusí týkat našeho trhu, jehož se netýkal ani nedostatek karet AMD Radeon R9 Fury X nebo procesorů Skylake Core i7-6700K a Core i5-6600K.

Vyprázdnění skladů by tedy rozhodně dávalo smysl, když se zrovna nacházíme v době přechodu na nové procesory, čipové sady, a tedy i základní desky, operační systém a navíc i paměti DDR4.

Zdroj: KitGuru
reklama