reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Raptor Lake Refresh údajně dosáhne až na 6,2-6,5 GHz, pokud se vůbec objeví

11.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel Raptor Lake Refresh údajně dosáhne až na 6,2-6,5 GHz, pokud se vůbec objeví
Intel chystá nejen mobilní procesory Meteor Lake, ale do desktopů se má dostat také aktualizovaná verze procesorů Raptor Lake. Zatím je známa jako Raptor Lake Refresh a možná se s frekvencemi dostane až na 6,2, hovoří se i o 6,5 GHz.
Společnost Intel připravuje nové procesory a letos bychom se ke konci roku měli dočkat mobilních procesorů Meteor Lake s dlaždicovou strukturou. Než se tak stane, měl by se objevit také Raptor Lake Refresh, který zamíří do desktopů. A tady se nám to opět zamotává. S Raptor Lake Refresh se počítá, neboť v desktopu by se Meteor Lake pravděpodobně neměl vůbec objevit, nicméně se v posledních dnech objevila i informace, že navzdory původním předpokladům by se tak stát mohlo. O únik informací se postaral patch linuxového driveru, kde se objevila zmínka, že Meteor Lake-S (desktopový Meteor Lake) má stejný SPI řadič jako Meteor Lake-P a že Meteor Lake-S PCI ID má být přidán do seznamu podporovaných zařízení. To by napovídalo tomu, že něco takového jako Meteor Lake-S skutečně existuje. Ono o tom, že něco takového existuje (resp. existovalo), se ví, otázkou je, zda se to také objeví v obchodech, a případně v jaké podobě (a zda má smysl to přidávat do seznamu).
 
Intel Raptor Lake
 
Vraťme se ale k Raptor Lake Refresh za předpokladu, že Meteor Lake-S nespatří světlo běžného světa. Zde se poslední dobou hovoří o tom, že by se mohly objevit nové verze s konfiguracemi 6P+8E nebo 2P+8E. Nejzajímavější informací je ale to, že nejvýkonnější varianty by mohly jít s frekvencemi ještě více nahoru a zatímco Core 13. generace vrcholí hodnotami 5,8 GHz u i9-13900K a 6,0 GHz u i9-13900KS, Raptor Lake Refresh by u nejvýkonnějších modelů mohl vylézt na frekvenci 6,2 GHz a dokonce se mluví o tom, že nejvýkonnější model řady by si mohl troufnout i na takt 6,5 GHz. Jestli se spolu s tím zvedne i MTP spotřeba, nevíme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama