reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Raptor Lake se ukázal s 24 jádry

6.12.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel Raptor Lake se ukázal s 24 jádry
Raptor Lake by se mohly stát vůbec prvními procesory pro běžná PC, které nabídnou celkem 24 fyzických jader, na což ukazuje záznam v benchmarku Crossmark. Dle výsledků jde zatím o raný kus, který byl testován. 
Raptor Lake budou následovat po dnešních Alder Lake, a to někdy v druhé polovině příštího roku a konkrétněji snad už ve třetím kvartálu. Alder Lake přitom ani zdaleka nejsou všechny na trhu, takže Intel by měl postupovat podobným tempem, jaké nasadil při přechodu z Rocket Lake na Alder Lake. 
 
 
Už dříve jsme se také dozvěděli, že Raptor Lake by měly dostat více jader, ale bohužel ne těch silnějších, ale právě slabších. Namísto osmi Golden Cove by to ale měly být Raptor Cove, takže i přes nezměněný počet lze počítat s nárůstem výkonu na takt, ale to se ještě uvidí. Nyní se ale ukazuje, že zprávy o navýšení počtu malých jader skutečně nelhaly, jak ukazuje záznam testovaného procesoru RPL-S ADP-S DDR5 UDIMM OC CRB od Intelu. 
 
 
Konfigurace 24C/32T jednoznačně ukazuje na to, že tu stále máme osm velkých jader, ale počet malých jader vzroste na šestnáct. Malá jádra totiž nedisponují Hyperthreadingem, takže dle toho dostaneme výsledných 32 logických procesorů. 
 
Máme tu také evidentně co do činění s raným vzorkem procesoru Raptor Lake, což je ostatně jasné už jen vzhledem k tomu, že tyto procesory mají přijít nejdříve za sedm měsíců. Server Tom's Hardware si uložil následující výsledky ještě před tím, než byl záznam testu z databáze Crossmarku vymazán. 
 
  Celkem Productivity Creativity Responsiveness
Core i9-12900K 2376 2255 2486 2430
Ryzen 9 5950X 1694 1672 1746 1609
Raptor Lake 1591 1451 1804 1442
 
Je tak vidět, že vzorek procesoru Raptor Lake je mnohem pomalejší než dnešní Core i9 z generace Alder Lake, a to pravděpodobně kvůli slabým taktům. 
 
Dále se dozvídáme, že v testu byly použity paměti DDR5, ovšem 4800MHz, zatímco Raptor Lake mají standardně podporovat 5600MHz (MT/s) verze, ale to samozřejmě zatím také nic neznamená. 
 
Po Raptor Lake by už měla přijít řada na 7nm procesory (proces Intel 4) Intel Meteor Lake, respektive jen částečně 7nm, neboť ty mají být tvořeny více čipy, z nichž některé bude vyrábět TSMC. 


reklama