reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se oficiálně pouští do výroby těžebního hardwaru, ukázal ASIC Bonanza

11.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel se oficiálně pouští do výroby těžebního hardwaru, ukázal ASIC Bonanza
Už téměř měsíc víme, že Intel se chystá vstoupit na trh s hardwarem pro těžbu kryptoměn. Půjde tu přitom konkrétně o Bitcoin, čili i o konkurenci pro produkty firmy Bitmain či další výrobce těžebních ASIC. 
O chystaných Intel Bonanza tak už víme, ale nyní se Intel konečně oficiálně vyjádřil a prezentoval své plány a nové produkty, což vzal na sebe Raja Koduri. Intel přitom očekává, že se pouští na trh se slušným potenciálem růstu (jinak by to samozřejmě ani nedělal), přičemž na něm si už zajistil několik zákazníků. Dobře víme, že mezi ně patří jednak firma GRIID a pak také BLOCK (dříve Square), jemuž šéfuje Jack Dorsey, spoluzakladatel Twitteru. A pak je tu také firma Argo Blockchain. 
 
 
Intel také ohlásil, že zřídil novou divizi Custom Compute Group, která se přitom řadí pod Koduriho Accelerated Computing and Graphics (AXG). Úkolem Custom Compute Group bude právě vyvíjet kryptotěžební blockchainový hardware, ale také jistý blíže nespecifikovaný specializovaný superpočítačový hardware, čili zřejmě různé úzce zaměřené akcelerátory. 
 
Na přiloženém snímku už máme nový čip Bonanza, k němuž ale bohužel Koduri neposkytl žádné zajímavé specifikace (ty dříve uvedené tak nebyly potvrzeny) a není ani jasné zda jde o první verzi nebo až o BMZ2 považovaný za druhou generaci. Jedná se ovšem o čip pro výpočty s algoritmem SHA-256, jenž by měl nabídnout především energetickou efektivitu. Dle Intelu je tento čip v SHA-256 více než 1000x výkonnější než mainstreamové GPU, což nám ale nic moc neřekne a především je fakt, že GPU se pro těžbu Bitcoinu už dávno nepoužívají. 
 
Koduri také neprozradil, jakým procesem se čipy Bonanza vyrábějí, takže můžeme připomenout leda starší fámy, dle nichž je nový BMZ2 už tvořen 5nm procesem TSMC a pro jiné by měl Intel použít i svůj 7nm proces. Intel ale už uvedl, že tyto čipy jsou velice malé (BMZ1 má pouze 14,2 mm2), což umožní maximalizovat výtěžnost a využít i zatím málo vyladěné procesy. Zřejmě je ani nebude vyrábět v obrovských sériích, neboť Intel tvrdí, že jejich produkce nijak neomezí tradiční produkty, čili je i možné, že tu Intel nasadí své výrobní procesy ve stavu, který ještě neumožňuje efektivní výrobu větších čipů jako CPU a GPU. Těžařské mašinky od Intelu ale budou zřejmě podobně jako ASIC od Bitmain obsahovat celou řadu těchto čipů, ostatně jeden z nich má výkon jen 137 GH/s. S efektivitou 18,2 W/TH by ale Intel měl být schopen konkurovat i tomu nejlepšímu hardwaru, který dnes je pro těžbu Bitcoinu k dispozici. 
 
Více bychom se o Intel Bonanza měli dozvědět ještě v průběhu února. Nějaké novinky by Intel mohl příští týden prozradit svým investorům a na konci měsíce ještě proběhne prezentace na ISCC. 


reklama