reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se prý chystá na velké rozšíření továrny D1X o 7nm s EUV

24.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel se prý chystá na velké rozšíření továrny D1X o 7nm s EUV
Jako na probuzení dřímajícího obra bychom mohli vzpomínat v případě Intelu, který byl zaskočen firmou AMD a vlastní neschopností rozjet výrobu pomocí 10nm procesu. Nyní se opět mluví už o 7nm procesu a navíc s EUV.
AMD samozřejmě potenciálně neprobudilo Intel ve stylu Pearl Harbouru, čili ne nečekaným a podpásovým útokem, ale naopak tím, že samo povstalo jako dravá konkurence, která se rozhodla svému odvěkému rivalovi zatopit a urvat mu co největší podíl na trhu. Jde však o to, že Intel tomu jistě nebude jen nečinně přihlížet a i když výsledky neuvidíme hned, dnešní krize může mobilizovat jeho potenciál a za tímto potenciálem můžeme vidět i chystaný 7nm proces s využitím EUV. 
 
 
O tom jsme si už četli na konci minulého roku, když Intel ohlásil samostatný vývoj 7nm technologie nezávisle na tom, jak dopadne ta 10nm. Mluvilo se přitom v souvislosti s tím pouze o továrně Fab 42 v Arizoně, ale nyní tu máme informaci i o podstatném rozšíření továrny D1X v Oregonu, a to právě s ohledem na budoucí výrobu pomocí 7nm procesu obohaceného o EUV. Intel by pak měl investovat také do svých továren v Irsku a Izraeli. 
 
The Oregonian informuje, že D1X bude rozšířena o plochu rovnající se prvním dvěma fázím, což by tak bylo více než sto tisíc čtverečných metrů. Intel prý už komunikuje jako zadavatel se svými partnery, kteří mohou očekávat výstavbu trvající rok a půl, přičemž dalších několik měsíců zabere instalace příslušného výrobního zařízení. Kapacita továrny D1X by se tím podstatně zvýšila, ale nás může zajímat především to, co to znamená pro vývoj 7nm procesu. 
 
Je jasné, že Intel tím nehodlá nahrazovat 10nm proces a ani nemůže, nicméně ten by měl mít kratší životnost, než se předpokládalo. Ostatně to je jasné už jen díky tomu, že je výrazně opožděn, však TSMC a Samsung na Intel rozhodně nebudou solidárně čekat, až ten si své problémy vyřeší. 
 
Samotný Intel se zatím zdráhá mluvit i o přibližných termínech nástupu 7nm procesu, čemuž se nelze divit. Dříve bylo možné takové informace udávat právě i v případě dvou budoucích generací, ale nyní si už nikdo není jistý ani tou, která má bezprostředně následovat. Intel tak dokázal říci pouze to, že je "velice cílevědomý a rozhodnutý zprovoznit 7nm proces přesně dle interních plánů". Jinými slovy: až to bude, tak to bude. Ovšem vzhledem k tomu, že 10nm proces hodil do plánů Intelu vidle, tak není vůbec jasné, jak ty dnes vypadají. Zbývají nám jen odhady a ty s ohledem na výstavbu v místě D1X říkají, že to bude nejdříve v polovině 2021, a to je velice optimistický odhad. 
 


reklama