reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel se snaží zastavit postup AMD zlevněnými Xeony

15.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Intel se snaží zastavit postup AMD zlevněnými Xeony
Intel má na trhu relativně nové 10nm procesory Ice Lake-SP, ovšem velkou část jeho nabídky tvoří také stále ještě staré 14nm modely, přičemž AMD má na trhu už druhou generaci 7nm a 64jádrových procesorů EPYC. 
AMD se přitom aktuálně snaží prodávat především takové produkty, z nichž plynou nejvyšší tržby a výdělek, což jsou právě i serverové procesory. To bylo jednak vidět i z vývoje podílu této firmy zhruba před půl rokem, kdy jediný segment, v němž AMD dokázalo svůj podíl rozšiřovat na úkor Intelu, byla právě serverová x86 CPU. Navíc sám CFO firmy AMD nám nedávno potvrdil, že ta se nyní soustředí především na výrobu serverových a mobilních procesorů, přičemž až po nich následují hi-end desktopové procesory. Není tak divu, že se levných desktopových CPU nedočkáme, když ty jsou pro AMD až na posledním místě. A je to logické, přece nebude tato firma vyrábět produkty prodávané za pár tisíc, aby jí pak chyběly kapacity a zdroje pro jiný hardware, který může prodávat mnohem dráž. 
 
 
Firmě Intel jde přitom i dle zprávy serveru DigiTimes o něco jiného, a sice o zastavení postupu firmy AMD v serverovém sektoru, kde ta už sahá po 10% podílu a má objektivně celkově lepší nabídku s ohledem na hrubý výkon. Intel tak prý bojuje pomocí slev, aby vyvinul tlak na AMD, jehož úspěch se už začal projevovat i v superpočítačovém světě, kde budou na CPU EPYC postaveny dva nejvýkonnější systémy světa (El Capitan a Frontier se 2 a 1,5 ExaFLOPS), zatímco Intel poskytne hardware jen pro Auroru (1 ExaFLOPS) a ještě se zpožděním. 
 
Intel tedy poskytuje zvláštní slevy na své procesory Xeon a Xeon Scalable, což má nyní dle průmyslníků dělat zvláště i s ohledem na to, že AMD se bude muset smířit s vyšší cenou výroby waferů s čipy v továrnách TSMC, i když pro AMD nemá platit plných 20 % zdražení, ale pouze 5 %
 
Intel si také samozřejmě může více než AMD dovolit spolknout ztrátu či spíše snížené marže, které v krátkodobém horizontu přinesou levněji prodávané Xeony, zvláště když jde v dlouhodobém horizontu spíše o investici, neboť serverový trh má s ohledem na věrnost zákazníků konkrétním výrobcům dlouhou setrvačnost, čili každá ztráta podílu na něm Intel bolí. 
 
Aktuálně tak probíhá souboj procesorů Ice Lake-SP s EPYC generace Zen 3 (či starších) a další započne až někdy v příštím roce, kdy mají dorazit stále ještě 10nm (ovšem jde o proces Intel 7) Sapphire Rapids a první 5nm EPYC. Sapphire Rapids už mají být mnohem lepší než aktuální generace, slibují 56 výkonných jader ve čtyřech pospojovaných čipech a dokonce i v některých verzích vlastní paměti HBM2. Nové EPYC zase mají navýšit počet čipletů na 12, čili i počet jader na 96.  


reklama