reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel škádlí procesorem Alder Lake s turbem na 5,5 GHz

4.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel škádlí procesorem Alder Lake s turbem na 5,5 GHz
Intel na svém twitterovém účtu zveřejnil informaci o tom, že s vývojem procesorů Alder Lake ještě neskončil a že se můžeme těšit i na takové, které zvládnou nejvyšší turbo na frekvenci 5,5 GHz.  
Intel aktuálně nabízí v rámci generace Alder Lake procesor Core i9-12900K/KF, který představuje ten nejvýkonnější dostupný model, jemuž technologie Turbo Boost Max Technology 3.0 umožní dostat se maximálně na 5,2 GHz. Čili Intel si zřejmě chystá ještě výkonnější verzi, která bude mít strop o 300 MHz výš a o té jsme už zřejmě slyšeli. Půjde totiž pravděpodobně o Core i9-12900KS, který by měl prý zvládat takt 5,2 GHz při zátěži "všech" jader. 
 
 
A právě tomu odpovídá i tento výřez z obrazovky, který zveřejnil sám Intel. Mluvíme tu pochopitelně celou dobu pouze o výkonnějších jádrech P, čili pouze ta mohou v plné zátěži pracovat na 5200 MHz a jedno z nich pak až na 5500 MHz. A pokud jde o slabší jádra E, jejich takt bude evidentně také popohnán, neboť budou moci všechna fungovat na 4000 MHz, zatímco Core i9-12900K/KF má strop jader E na 3900 MHz. 
 
Intel tak zřejmě naváže na procesor Core i9-9900KS, po němž už v rámci 10. a 11. generace žádný model KS nepřišel. AMD by přitom právě dnes mělo představit vylepšené procesory Zen 3 s V-Cache, které by mohly aktuálně dostupné Alder Lake-S v mnoha ohledech překonat, čili Core i9-12900KS můžeme označit za snahu Intelu dále bojovat o herní hi-end. 
 
Core i9-12900KS tak ve skutečnosti budou prostě jen pečlivě vybrané nejlepší kusy zvládající vysoké takty. Pravděpodobně tu bude zvýšené TDP či PL2, a tedy i vyšší nároky na chlazení a je tu také otázka, na kolik takový procesor přijde a jak dobře bude dostupný, ostatně v tomto případě už jde spíše o prestiž než o prodeje.  


reklama