reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel spolupracuje s předními technickými univerzitami ve výuce programátorů vícejádrových aplikací

8.8.2006, Milan Šurkala, aktualita
Intel spolupracuje s předními technickými univerzitami ve výuce programátorů vícejádrových aplikací
Mít dvoujádrový procesor je sice hezká věc, ale je to vcelku k ničemu, když sílu dvou jader nedokáže daný software využít. Přesně taková situace panuje dnes, dvoujádrové procesory pomalu dobývají svět, ale aplikací optimalizovaných pro vícejádrové...
Mít dvoujádrový procesor je sice hezká věc, ale je to vcelku k ničemu, když sílu dvou jader nedokáže daný software využít. Přesně taková situace panuje dnes, dvoujádrové procesory pomalu dobývají svět, ale aplikací optimalizovaných pro vícejádrové systémy je stále poměrně málo, i když se situace stále zlepšuje.



Intel si je toho vědom. Proto začal spolupracovat se 45 předními technickými univerzitami ve výuce programátorů software, který bude moci využít sílu dvou, čtyř, osmi a v budoucnu i více jader v jednom systému. Zatím podporuje 45 univerzit penězi, výukovým a vývojovým software, učebními texty a širokou podporou ze své strany.

Intel předpokládá, že v tomto roce bude kolem 75% mainstreamových serverových, desktopových a mobilních procesorů Intel disponovat dvěma jádry. Aby se tato síla dala využít, je nutno podporovat budoucí vývojáře software ve "vícejádrovém" myšlení. První kurzy začnou již tento podzimní semestr, Intel pak předpokládá, že další stovka univerzit se připojí během roku 2007.

Intel spoléhá zejména na to, že studenti mají rádi brzký přístup k novým technologií a vybavení, což jim tento projekt zajistí. Společnosti to samozřejmě také přinese větší zájem o tyto procesory a další rozmach potenciálu dvou a vícejádrových procesorů.

Zdroj: www.intel.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama